LESKOVAC DOBIJA NAUČNI KLUB

LESKOVAC

 

Predstavnici Centra za promociju nauke razgovarali su danas sa gradonačelnikom Leskovca Goranom Cvetanovićem  o osnivanju Naučnog kluba u Leskovcu.

Sama ideja o osnivanju kluba je potekla onog trenutka kada se shvatilo da deca koja žele da se bave naukom nemaju to gde da rade, čak ni u Beogradu, re;eno je danas.

Ako neko želi da se bavi fudbalom, ode u neki fudbalski klub, ko hoće da se bavi muzikom ode u muzičku školu… ali ako želi da se bavi biologijom, hemijom ili fizikom, jednostavno nema gde da ispolji to svoje interesovanje. Upravo to je suština ovog naučnog kluba. Prostorije kluba će se nalaziti u Centru za stručno usavršavanje.

Gradonačelnik Goran Cvetanović rekao da je Leskovac prepoznao važnost otvaranja Centra za stručno usavršavanje i tako postao deo mreže malobrojnih gradova u Srbiji koji ima ovakav centar.

„Uradili smo to uz pomoć švajcarske Agencije za razvoj i saradnju, a leskovački centar je bio jedan od šest centara u Srbiji. Danas ih je 12, ali smo ponosni na to da smo bili među prvima. Na to nas je obavezala i činjenica da je Leskovac grad sa velikim brojem mladih naučnih radnika, nekadašnjih učesnika Petnice i učenika koji sada žive i rade u velikim svetskim naučnim centrima. Leskovac ima ogroman potencijal u znanju koje mi poslednjih godina želimo da unapredimo, adekvatno nagradimo i svim mladim i uspešnim ljudima omogućimo i pružimo šansu. Mi smo formirali i Fond za finansiranje mladih talenata. Zato me i raduje vest da nameravate da u Leskovcu otvorite Naučni klub za promociju nauke i širenje naučne pismenosti“ rekao je Cvetanović i obećao svaki vid podrške lokalne samouprave u ostvarenju ovog projekta.

Direktor Centra za promociju nauke Nemanja Đorđević kaže da ovaj centar, koji postoji već pet godina, želi da ova godina bude godina decentralizacije njihovih aktivnosti.

.

„Odlučili smo da ne ponavljamo stvari koje su se već dobro radile u lokalu, a Leskovac je jedan od, možda, najboljih i najizvrsniji primer toga kako dodatno obrazovanje nastavnika može i treba da se radi. Zato smo i odlučili da od aprila meseca, kada budemo pravili program „April van Beograda“ osnujemo 12 naučnih klubova po različitim regionima u Srbiji i da to budu mesta gde će učenici, njihovi nastavnici i roditelji, ali i oni koji još uvek ne znaju koliko nauka može da bude divna i zanimljiva, da dođu i čuju sve ono što se u nauci mnogo brže menja nego što mi možemo da postignemo da saopštimo u uobičajenom školskom programu u školama. Centar je spreman da u potpunosti opremi ove klubove i programski podrži njihov sadržaj.“

 

 

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare