Legat Vere Cenić dostupan javnosti

VRANJE

U prostorijama Biblioteke „Bora Stanković“ u Vranju otvoren je legat prof. dr Vere Cenić, na dan njenog rođenja. Ovom događaju prisustvovali su članovi njene familije, prijatelji i brojni poštovaoci njenog lika i dela.

„Legat sadrži 1.800 knjiga, monografija i publikacija, blizu 1.400 brojeva raznih časopisa, kao i lične predmete i kao takav predstavlja dragocenu zbirku za vranjsku biblioteku“, rekao je direktor ove ustanove Zoran Najdić.

Legat Vere Cenić zvanično je otvorila dr Dragana Milunović, zamenica upravnika i rukovodilac Sektora za bibliotečko – informacionu delatnost Narodne biblioteke Srbije.

„Činjenica je da smo se okupili ne samo zbog toga što je biblioteka dobila knjige koje su dragocene, već i zbog toga što slavimo čoveka. Okupili smo se u slavu jedne žene koja je bila viđena u gradu, koja je iza sebe ostavila trag kao humanista i kao neko ko će u tom smislu nastaviti da živi i u biblioteci“, naglasila je Milunović.

O legatima kao nezaobilaznim temeljima kulture jedne države i o Veri Cenić, kao jednoj od posebnih figura na vranjskoj javnoj sceni, govorio je dr Zoran Dimić.

Posebno se osvrnuo na njene „Oglede o Bori Stankoviću“, koji predstavljaju jedno sasvim drugačije čitanje dela i junaka najpoznatijeg Vranjanca, Bore Stankovića.

Nadahnuto kazivanje o Veri Cenić imala je njena koleginica i dugogodišnja prijateljica prof. dr Sunčica Denić.

„Neka ova zaostavština u vidu legata Javnoj biblioteci „Bora Stanković“ u Vranju donese veći broj čitalaca i zaljubljenika u književna dela Vere Cenić, zaljubljenike u mnoge tajne umetnosti i nauke, sa osobitom znatiželjom, što ostaje kao mogućnost da je svako od nas otkriva na svoj način“, istakla je Denić.

U ime porodice govorila je Jadranka Mitić. Ona je pročitala fragmente iz neobjavljene priče i dnevničkih beležaka pod nazivom „Ostaju daljine“.

„Ideja naše porodice je bila da svim ljubiteljima putovanja, pravih ili imaginarnih, učinimo dostupne sve ove knjige kako bi mogle kao i Veri Cenić da rasvetljavaju put, kao što je ona, naša tetka, čitajući ih, poput kandila obasjavala naše  živote.

Prof. dr Vera cenić bila je prva žena doktor nauka iz Vranja, prva žena doktor književnosti iz ovog grada.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare