LEDAMUS počeo koncertom pijaniste Kemala Gekića

LESKOVAC

Muzički festival Leskovački dani muzike (LEDAMUS), 13. po redu, započeo je koncertom jednog od najčuvenijih pijanista sa prostora nekadašnje Jugoslavije Kemala Gekića, koji je diplomirao 1982. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Postdiplomske studije je završio 1985. godine kada je postao senzacija Šopenovog takmičenja u Varšavi. Nastupao je širom Evrope, SAD, Kanade, Japana, Južne Amerike, afrike, bivšem Sovjetskom savezu, Srednjem i Dalekom istoku… Danas živi i radi u SAD, kao redovni profesor na međunarodnom univerzitetu „Florida“ u Majamiju i kao predavač na Muzičkoj akademiji „Musašino“ u Tokiju.

Pred Gekićev nastup na LEDAMUSU priređen mu je prijem u kabinetu gradonačelnika Gorana Cvetanovića , kojom prilikom je gradonačelnik naglasio da je umetnost je nastala kao rezultat potrebe čoveka da stvori lepotu, da je doživi i u njoj uživa.

„Ona ima za cilj da stimuliše ljudski um. Umetnost je hrana za naš duh, a njeni razni vidovi su hrana za sva naša čula. Leskovac je posvećen negovanju ove važne delatnosti, a naše institucije kulture tokom cele godine organizuju mnogobrojne događaje i mnoge manifestacije za različit ukus svih Leskovčana, ljubitelja umetnosti i posetioce našeg grada.“

Kemal Gekić kaže da mu je jako drago što može da kaže da mu se čini da je kultura u vrlo sigurnim rukama.

„Zaista je lepo videti da dobru saradnju kulturnih činioca sa političkim činiocima. To je jedna simbioza zahvaljujući kojoj se stvari razvijaju. Veliko mi je zadovoljstvo i čast da otvorim ovaj festival. Ovo je jedno jako prijatno i drago iskustvo, hvala vam na ovom susretu kojim smo obeležili početak ovog festivala.“

I.S.

ANTRFILE: Muzički festival LEDAMUS održaće se u periodu od 5. oktobra do 10. novembra u organizaciji Muzičke škole „Stanislav Binički“. Na manifestaciji će biti održano osam koncerata umetničke muzike, tri razgovora sa umetnicima i jedna tribina, a predstaviće se vrhunski umetnici i ansambli sa naših prostora.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare