Lečić: Igraću i na petoparcu

LESKOVAC

U Kamernoj sali Leskovačkog kulturnog centra  večeras je izvedena  predstava „Crvena“ u kojoj igraju Branislav Lečić i Marko Grabež.

Predstava je nastala po tekstu Džona Logana u režiji Danila Marunovića. Reč je o koprodukciji festivala Grad teatar Budva i Ateljea 212.
Branislav Lečić kaže za JUGpress  da je reč o edukativnoj predstavi.


„Ovo nije samo pozorišni događaj vezan za tekst Logana koji je poznat, moderan, savremen tekst. To jeste priča o Marku Rotku i apstraktnom ekspresionizmu, a on je jedan od onih koji predstavljaju taj pravac, pre pojave pop arta i Endija Vorhola, ali je to i prosto priča o autoritetu i nasledniku, uslovno rečeno o ocu i sinu. Taj mladi slikar koji se kod njega obučava prolazi kroz jednu vrstu golgote ego odnosa, ali sa namerom da on ojača, da postane bolji od svog učitelja. I korisno je zbog mnogo čega, a ne samo edukacije u oblasti umetnosti, nego i edukacije u oblasti života. Zato što je vrednosni sistem takav da ako nemamo prave vrednosti, nemamo ni energiju s kojom možemo dalje. I zato on insistira da život ne bude površan, da ima dubinu, da ima značenje. Mislim da je korisno da danas ova predstava bude gledana od svih srednjoškolaca, od svih ljudi sa fakulteta i uopšte od mladog sveta. Mnogo je edukativna, mnoge stvari poređa, ustoliči i uspostavi da prosto ohrabri za život i za autentičnu potragu za sopstvenim bićem.“
Na samoj sceni se dešava i slična stvar kao i u predstavi. Jedan stariji i znatno iskusniji glumac igra sa svojim mlađim kolegom. Lečić kaže da se to lepo uklopilo.

Branislav Lečić je jedan od retkih glumaca koga su Leskovčani mogli da vide u predstavama i u Kamernoj sali LKC-a i sali Narodnog pozorišta u Leskovcu. On sam ističe da je igra za njega svugde.
„Mogu da igram, što kažu, i na petoparcu. Ali, samo ako znam šta i za koga igram. Nevažno je da li je to Narodno pozorište ili ovde, bitno je da se nešto dešava što publiku interesuje i da nismo mi ovde došli na tezgu ili da radimo neku populističku stvar koja je vezana za humor i sa željom da zaradimo što više i da to bude masovno. Ovo je baš posvećeno, ovo je umetnički rad koji ozbiljno rađen i koji je u formi u kojoj može da putuje, a to znači da dopre do vas. Na žalost ansambl predstave ne može niko da plati“kaže Lečić za JUGpress.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare