Lazar Ristovski – “Kralj Petar Prvi” je kruna moje karijere na filmu

NIŠ

Spektakl i emotivna priča  u jednom filmu – tako bi mogao da se opiše film Lazara Ristovskog “ Kralja Petar Prvi” koji je posle beogradske premijere imao i premijeru u Nišu.

Na premijeri su se gledaocima poklonili Lazar Ristovski, producent i glavn glumac, Petar Ristovski, reditelj filma i jedan u glumaca iz filma Dragan Boža Marjanović

Kritike filma kažu za ovaj film da je “sa estetikom holivudskog blokbastera” i da ni u jednom trenu “ne prelazi u patetični kliše ostvarenja koja se bave ratom”.

Lazar Ristovski je veoma ponosan na film.

“ Posle velike pauze u kinematografiji jer u srpskoj a i u jugoslovenskoj kinematografiji nije bilo ovakvih filmova na ovu temu, ovakav film je bio neophodan. Nadam se da će ovakvih filmova biti više.  Publika verovatno sad  očekuje od jednog filma da ispravi sve nepravde koje su se do sada događale na tu temu. Ovaj film neće da ispravi sve te nepravde . On se bavi segmentom Velikog rata, od početka Prvog svetskog rata, pa do povlačenja vojske i naroda preko albanskih planina do Krfa. U filmu ima istorijskih ličnosti, generala i vojvoda, ali ima i nekoliko dirljivih priča o malim ljudima, u vojnicima u opancima. Oni su emotivno povezani i dramaturgija ovog filma je da on s jedne strane  jeste spektakl ali  s druge strane spektakl sa dušom. To je ono što će verovatno publiku da dovodi u bioskope. Ovaj film je i za starije i za srednje generacije ali i za vrlo , vrlo mlade, čak i za decu , rekao bih . U filmi igra dečak od devet godina, i to jednu od glavih uloga. Igra najmlađeg kaplara na svetu , Momčila Gavrića. U filmu ima nekoliko mladih glumaca, koji igraju glavne uloge i naravno plejada starijih koji igraju generale i vojvode, i ja kao kralj Petar”, rekao je nakon filma za Jugpress Lazar Ristovski

O saradnji sa sinom Petrom koji je reditelj filma kaže Ristovski objašnjava.

“Petar i ja smo veoma strogi kritičari jedan prema drugome jer jedan drugoga volimo i poštujemo. Ako ga voliš, moraš biti iskren. Mi kao sin i roditelj vrlo iskreni jedan prema drugom a samim tim vrlo oštri kritičari. Tako možemo jedino da pomognemo jedan drugome. Ovo je vreme u kome ima puno licemerja , u kome jedan drugom govore da su dobri a nisu , da bi kupili prjateljstvo, ljubav, a Petar i ja naravno nemamo taj ralog. Mi smo strogi kritičari i naša saradnja je često bila na ivici konflikta. Ali, taj konflikt je bio kreativni.

Film je kako kaže Lazar Ristovski snimljen sa ograničavajućim budžetom od nepuna dva miliona dolara, a izgleda kao da je u njega uloženo 20 miliona.

“ Napraviti jedan ovako veliki produkcijski film je bilo zahtevno i u tom smislu sam ja kao producent imao velikih problema. Država je ovaj film finansirala jednim delom, Drugi deo , koji je veći, finansiran je parama sponzora. I ja sam uložio svoj novac. U međuvremenu je bilo raznoraznih priča i glasova da je država napravila film, to je tačno, ali samo u jednom delu.

Lazar Ristovski smatra da je ovaj film kruna njegovog rada na filmu.

“ Ovaj film je bio prenaporan. Već dugo godina sam u ovom filmu , snimanje je bilo naporno, ja sam bio i producent i igrao glavnu ulogu, sad trenutno mislim da je posle ovog filma, na neki način zaokružena moja karijera”.

Filmsku ekipu je činilo preko 100 glumaca i 7.000 statista, uglavnom profesionalnih vojnika.

“ U ovom filmu je bilo neophodno da učestvuje vojska i prepoznali su da oni moraju da se uključe u ovaj projekat, jer je ovo priča i o srpskom ratniku i o srpskoj vojsci iz onog vremena. Zato su scene bitaka izgledaju verodostojno” kaže reditelj filma Petar Ristovski.

Film  “Kralj Petar Prvi” govori  o epopeji i stradanju srpskog vojnika u Prvom svetskom ratu, prelasku preko Albanije i rađen je prema knjizi “Čarape kralja Petra “ Milovana Vitezovića.

Odličnu glumačku ekipu koju predvodi Lazar Ristovski  čine  mladi Milan Kolak u liku dobrovoljca Marinka Spasojevića, dečak Ivan Vujić koji igra Momčila Gavrića, najmlađeg oficira u Prvom svetskom ratu,  Svetozar Cvetković, Radovan Vujović, Marko Todorović, Pavle Jerinić, Danica Ristovski, Aleksandar Vučković, Dragan Boža Marjanović.

U filmu ima istorijskih ličnosti, generala i vojvoda. Dragan Boža Marjanović igra ulogu komandanta Gvozdenog puka

“U filmu tumačim istorijsku ličnost, značajnu za našu istoriju, Milivoja Stojanovića Brku, ne tako poznatu, što je veliki greh. To je čovek izuzetne hrabrosti, sjajan ratnik. Svojom hrabrošću i lucidnošću je vodio vojsku , ratovao. Herojski je poginuo. O njegovoj smrti se priča” kaže glumac koji je odnedavno na čelu Leskovačkog pozorišta.

Ekipa filma snimala je više od šest meseci, sa ukupno 110 snimajućih dana, od 17. marta, na mnogim autentičnim lokacijama i objektima po čitavoj Srbiji – na Staroj planini, u Knjaževcu, Valjevu, Krupnju, Soko-gradu, Beogradu, Somboru, Pančevu, na Kosmaju, u Sremskim Karlovcima, i u Grčkoj na Krfu.

Prati
Obavesti me o
guest
1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
veljko živković
veljko živković
3 godine pre

Милован Витезовић је 1994. године издао и написао роман. Витезовићев роман је објављен на осам језика-италијанском, енглеском, грчком, руском, француском, румунском, шведском и есперату. Улоге: Лазар Ристовски као Краљ Петар I Карађорђевић, Милан Колак као Маринко Спасојевић, Иван Вујић као Момчило Гаврић, Радован Вујовић као Живота Радојчић, Даница Ристовски као Макрена Спасојевић, Александар Вучковић као Краљ Александар I Карађорђевић, Марко Тодоровић као Принц Ђорђе Карађорђевић, Миона Марковић као Принцеза Јелена Карађорђевић, Марко Баћовић као Никола Пашић, Танасије Узуновић као Војвода Радомир Путник, Бранко Јеринић као Војвода Степа Степановић, Светозар Цветковић као Војвода Живојин Мишић, Небојша Кундачина као Војвода Петар Бојовић, Љубиша Савановић као Пуковник Драгутин Димитријевић Апис, Радоје Чупић као Генерал Павле Јуришић Штрум, Иван Исаиловић као Мајор/Војвода Војислав Танкосић, Драган Марјановић као Пуковник Миливоје Стојановић Брка, Небојша Вранић као Доктор Светислав Симоновић, Иван Марковић као Здравко Вуловић, посилни Краља Петра I Карађорђевића и многи други.
Прича о Краљу Петру I Карађорђевићу и Макрени Спасојевић која је тражила свог сина јединца Маринка у Албанији. Макрена је замолила краља да пронађе свог сина Маринка да му преда вунене чарапе, које му је мајка исплела.
Милован Витезовић је по овом роману, проширујући га, исписао сценарио за филм и серију од 10. епизода.
РТС ће 2019. године емитовати серију о Краљу Петру I Карађорђевићу са Лазаром Ристовским.
Свака част! Нека ти је са срећом Царе Лазо легендо!
Ја једва чекам да погледам филм о Краљу Петру I Карађорђевићу у биоскоп Крушевац.
У филму, поред лика Краља Петра I Карађорђевића и његових синова Краља Александра I Карађорђевића и Принца Ђорђа Карађорђевића које тумачe Лазар Ристовски, Александар Вучковић, Марко Тодоровић, појављују се Никола Пашић кога тумачи Марко Баћовић, Војвода Радомир Путник кога тумачи Танасије Узуновић, Војвода Степа Степановић кога тумачи Бранко Јеринић, Војвода Живојин Мишић кога тумачи Светозар Цветковић, Војвода Петар Бојовић кога тумачи Небојша Кундачина, Генерал Павле Јуришић Штрум кога тумачи Радоје Чупић, Пуковник Драгутин Димитријевић Апис кога тумачи Љубиша Савановић, Мајор/ Војвода Војислав Танкосић кога тумачи Иван Исаиловић, Пуковник Миливоје Стојановић Брка кога тумачи Драган Марјановић и Момчило Гаврић кога тумачи Иван Вујић. Они су највећи српски јунаци и српски родољуби који су се борили и дали живот за слободу отаџбине Србије у Првом светском рату. Нека им је вечна слава и хвала! ЖИВЕО КРАЉ! ЖИВЕЛА ПРАВОСЛАВНА КРАЉЕВИНА СРБИЈА!
Без Краља не ваља!
Ја не разумем зашто се глумац Лазар Ристовски опет ангажовао у политички ангажман у председничкој кампањи кандидатуре Александра Вучића за председника Србије, зато што сви пишу коментаре на фејсбуку што их је страшно разочарао. Лазар Ристовски је наш глумац, мене никада није разочарао, он је рекао да је то његова последња улога, он има 66. година и рекао је да морају да дођу нови млади глумци. Лазар Ристовски је припремио филм и серију о Краљу Петру I Карађорђевићу пре 7. година и то је његова круна и крај његове каријерe.