Kvalitet višnje, zbog velikih padavina, bio slabiji

LESKOVAC

Višnja u Jablaničkom okrugu je rasprostranjena na oko 1700 ha a u ovu cifru ulaze intezivi i ekstezivni zasadi. Višnja je ovo svoje dominatno mesto u strukturi voćarstva u dobrom delu učinila lakim umnožavanjem a time i brzim širenjem. Proizvodna godina se razlikuje u zavisnost od vremenskih prilika. Kvalitet višnje je u predhodnim periodu unazad nekoliko godina bio zadovoljavaljući, ali ove godine zbog velike vlažnosti i učestalih padavina, je slabiji, došlo je do pucanje plodova i pojave truleži na oštećenom delu ploda, što je umanjili kvalitet višnje ove godine.

Prinos ove godine je zadovoljavajući, ali je gustina plodova doprinela slabijem osunčavanju i umanjenju organoleptičkih osobina plodova a time i kvalitet plodova.

Ovakvi vremenski uslovi su rezultat globalne promene vremenskih prilika, pa prilikom planiranje proizvodnje za narednu godinu moraju da se ovi problemi obuhvate i rešavaju na vreme.

To obuhvata adekvatnu negu u pogledu zaštite, dopunske i folijarne prihrane u cilju stvaranja čvrstine kod plodova i izbegavanje ovih štetnih posledica.

Savetodac iz bvoćarstva i vinogradarstva Aleksandar Mitić

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare