KUPEK 145 : Devojke sa gitarom

 

BEOGRAD

Kad se za nekih 50-ak godina, a možda i više, nađe neki bezbožnik koji će odlučiti da malo zaroni u off muzičku scenu ovog našeg divnog Balkana sa početka 21. veka, a možda i malo dalje, primetiće određene “nepravilnosti” u odnosu na period pre toga. Primetiće devojke sa gitarom. Dve devojke će, bude li nekim čudom pronašao i KUPEK, imati prilike da čuje i šta one imaju reći o tome u 145. izdanju ove nadasve sjajne emisije. Dve devojke su Dunja Dačić, umetničkim imenom – Dojo i Ana Ćurčin, umetničkim imenom Ana Ćurčin.

 

Mi smo ih nazvali mogućim pionirkama, zajedno sa Lovely Quinces, Sarom Renar, Ninom Romić…Svakako su otvorile vrata devojkama, olakšale im pristup, zbog čega su i same donekle ispaštale, a da li će zaista tako biti zavisi od njih samih ali i od onih koji i nisu blagonaklono gledali na pojavu devojaka na sceni, a da to nije onaj fetišarski san o devojci sa gitarom od kog je možda gori jedino onaj o devojci sa harfom. Ne bežimo od snova. Naprotiv, jer glasovi Ane i Dunje vas vrlo lako tamo mogu zavesti i odvesti. A na vama je da sami za sebe osmislite pejzaž i vreme.

 

Uglavnom, u ovom 145. KUPEK izdanju spojili smo dve, po mnogočemu slične osobe, a opet po mnogočemu i različite.

 

Dunja Dačić, odnosno Dojo, školovana je muzičarka i sama je odsvirala, isproducirala svoj album “Solstice”, pa sama i nastupa, iako, uverićete se u to slušajući ovaj KUPEK, ni u jednom od tih trenutaka ona doista nije bila sama. Ana, sa druge strane, iza svog prvenca “Sketcher Of Belonging” ima tim ljudi, počev od benda pa na dalje.

Dojo svoju inspiraciju često nalazi u krajnjem istoku, odnosno Japanu, dok Ana to najčešće dobija na zapadu, čak i onom divljem, iako je godinama živela u Moskvi. Ipak, njih dve govore istim jezikom, pa iako ćete reći da i govore, odnosno pevaju, i to engleskim, nismo na to mislili.

 

Dotakli smo se u ovom KUPEK-u i odnosa Beograda i Novog Sada, odakle nam Dojo i dolazi, tog odnosa koji je često protkan netrpeljivošću, zavišću i nerazumevanjem, kao i odnosom Novog Sada, koji je poznat po punk i HC sceni, napram onoga šta Dojo radi. A u Aninom slučaju poslušajte kako je nastupajući otkrivala neku vrstu svoje lične Jugoslavije.

 

Ukratko, ovo teško da može biti bolje. Uživajte u KUPEK-u # 145. https://www.mixcloud.com/dejankozul/kupek-145-dunja-da%C4%8Di%C4%87-aka-dojo-ana-%C4%87ur%C4%8Din/

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare