KUPEK 129 Zamaridirani KUPEK

 

BEOGRAD-RIJEKA

 

Iznjedrila je Rijeka brojne bendove, izgradila je čak i identitet na njima pa je dobila epitet rockerskog grada. Čvrst zvuk. To je zvuk Rijeke, barem u onom stereotipnom gledanju na scenu. Ne bi KUPEK bio KUPEK da nismo odlučili da vas malo dublje odvedemo u grad gdje egzistira bend koji se zove Marinada i koji je u nešto više od 10 godina postojanja snimio čak 19 albuma. Četvorka iz benda, osim što je pričala u KUPEK-u, čak je i zasvirala na kraju emisije.

Postava Marinade je krajnje neobična za ustaljene rock standarde. Bend čine Marin Alvir, nosilac imena benda, vokal i gitarist, Robert Merlak i Marko Čavrak na sintisajzerima i Saša Matić na električnom bubnju. Na prvi pogled možda bi više pasali nekim ranim osamdesetim godinama, u vrijeme proboja sintisajzera i elektronskih instrumenata, ali recimo samo da je Marinada svevremenska, baš kao i njihov izdavač – Zdenko Franjić. Uostalom, postoje već više od 10 godina tokom kojih su objavili čak 19 albuma. Skoro po dva godišnje. Svaki album je priča za sebe, a kako to uspjevaju pored svih obaveza, uključujući i one najslađe – roditeljske otkrili su nam u ovom KUPEK-u.

Dotakli smo se malo i Marinove suradnje sa Francijem Blaškovićem, pričali i o tome kakva je to Rijeka, koliko to rockersko naslijeđe opterećuje, kao i otkud tako zanimljiva postava benda.

A na kraju je uslijedio šlag – momci iz Marinade su ponešto i odsvirali za cijenjeno KUPEK slušateljstvo. Nije savršeno zvučalo, jer ipak je razgovor vođen putem skypeta, ali koji je to KUPEK još savršen bio?

Želite čuti kako je sve zvučalo? Samo izvolite (https://www.mixcloud.com/dejankozul/kupek-129-marinada/).

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare