BRATISLAV STAMENKOVIĆ LESKOVAC BEZ STRATEGIJE ODRŽIVOG RAZVOJA

LESKOVAC

Zarad sopstvenog ličnog interesa pojedini odbornici i neki predstavnici pojedinih stranaka dopuštaju sebi da budu  iskorišćavani, a kada više ne služe političkim interesima vladara i vladajuće structure,  budu odbačeni kao ispljuvak, kaže predsednik Gradskog odbora Nove stranke Bratislav Stamneković u intervjuu za leskovački nedeljnik Nova Naša reč

NNR : Gde je sada Nova  stranka?

STAMENKOVIĆ :Nova Stranka je sve prisutnija u javnosti povodom mnogih značajnih pitanja za grad jer se bavimo konkretnim stvarima i potrebama grada. Uvek reagujemo kada vidimo i primetimo da lokalna vlast ne radi kako treba, jer smatramo da je to naša obaveza kao političke stranke kojoj je na prvom mestu etika odgovornosti. Očekujemo od lokalne vlasti da se ponašaju odgovorno i da odgovaraju za rezultate svoga rada, međutim ono što se dešava u poslednje 3 godine nema veze sa ovom etikom, a kamoli da možete da ih prozovete za bilo kakve rezultate sem za gafove, afere i narušavanje ugleda Leskovca. Postali smo kao grad prepoznatljivi kao tema humorističkih emisija i parodija. I to ne bi bio problem da glavni akter nije prvi medju Leskovčanima, odnosno gradonačelnik. Više mi je bez veze da ponavljam šta se sve dešavalo u poslednje tri godine, ali samo da podsetim da je malo falilo da Jeanci ode iz grada, da nije bilo nijedne nove investicije, da imamo ljude sa sumnjivim dosijeima na odgovornim funkcijama, da se nastavlja neodgovrno ponašanje, a da sad kad smo ušli u izbornu godinu odjednom su se trgli i shvatili da ništa nisu radili 3 godine, pa sad brže bolje bez ikakvog plana i cilja da se radi nešto kako se ne bi izgubio rejting. Da vas podsetim da je Nova Stranka registrovana nakon prošlih izbora i da nismo bili u mogućnosti da učestvujemo na izborima do sada, ali da ozbiljno pripremamo svoje delovanje koje je zasnovano na programima.

NNR: Šta kaže vaš ekonomski program?

:

STAMENKOVIĆ :Nova Stranka je ozbiljno analizirala i situaciju u gradu i strategiju održivog razvoja grada do 2019 godine i prenerazili smo se kad smo shvatili da ta strategija ne prepoznaje ekonomski segment razvoja, jer kad pogledate document koji se nalazi na web stranici grada, u njemu su aktivnosti koje se odnose na taj deo završene 2014 godine. Znači aktuelna vlast nije planirala da išta radi u tom delu i ne prepoznaje period od 2015 do 2019 godine u tom dokumentu, a meni sve više liči na to da ih uopšte ne interesuje ili nemaju pojma šta bi radili. Podsećaju me na muve bez glave koje su izgubljene u magli i pokušavaju da na silu dovedu nekog investitora ili urade nešto bilo šta korisno za grad.  A to opet podseća na auto koji upadne u blato i što više dajete gas, sve više šlajfuje i tone. Da bi izašao iz blata vi morate da promenite nešto. Da prvo dobro razmislite i napravite plan kako ćete ge izvući i onda krenuti dalje. Zašto to kažem? Pa zato što za bilo kakav normalan razvoj je neophodno prvo definisati ciljeve, merljive i vremenski ograničene, zatim razviti načine kako da se to ostvari i onda raditi na tome. Dobar plan je 80% uspeha. Na kraju morate meriti rezultate i uraditi procenu šta je i kako urađeno. Ne može se samo reći želja i čekati da se samo nešto od sebe desi. Naravno za tako nešto vi morate imati i organizacione preduslove. Naš je stav da u gradskoj upravi ima dosta kvalitetnih ljudi, ali da je svaka motivacija, entuzijazam i kreativnost uništena. Imamo naredbodavni sistem, gde se ljudi plaše da ne pogreše da ne bi bili kažnjeni i zato se i ne trude da pokrenu nešto, nego čekaju naredbe da bi išta radili. Zato smo napravili profil ekonomskog razvoja koji se oslanja na 3 plus 1 ekonomska centra, decentralizaciju i 7 principa ekonoskog razvoja. Još uvek nećemo izlaziti sa detaljima tog programa, jer lokalna vlast ima odgovornost da radi na tome i na kraju krajeva i plaćamo ih da to rade. Što bi mi sad njima govorili šta da rade, ako ih već plaćamo kroz poreze, doprinose i takse. Očekujemo da ispune obećanja da ćemo do kraja 2014 živeti  bolje, da će biti za sve, a ne samo za neke, da će do doći 2015 ozbiljni investitori ko što reče počasni građanin. Kad bude vreme izaći ćemo sa detaljima pa neka sami građani odluče.

NNR  Kako gledate na najnovija dešavanja u leskovačkoj Skupštini , na smene  i slicno?

STAMENKOVIĆ :Kao što sam rekao, meni to liči na političku prostituciju, a oni koji vuku konce na makroe. Zarad sopstvenog ličnog interesa pojedini odbornici i neki predstavnici pojedinih stranaka dopuštaju sebi da budu  iskorišćavani, a kada vise ne služe političkim interesima vladara i vladajuće strukture budu odbačeni kao ispljuvak. Namerno kažem vladara, jer su zaboravili da lokalna vlast treba da služi građanima, a ne da gospodari njima. Sem pojedinaca kojima svaka čast, dobar deo njih iz izvršne vlasti je izgubio svoj integritet, nema svoj stav i ne zastupa nikog više sem samog sebe, a onda kad budu smenjeni pitaju se šta im se to desilo.  I razlog jedan i jedini, a to je što je katastrofalna koalicija tu zarad same vlasti, da dodje kalif umesto kalifa, a nisu imali nikakav zajednički program koji bi ih okupio. Sad i da ga naprave, već su nam usrali 3 i više godina otkako su na vlasti pa zato i svečano otvaraju javne klozete kako bi se ta sranja manje primećivala. Od ovih smena niko nema koristi sem gradonačelnika, jer opozicija rastura samu sebe, a on u izbornoj godini prosto koristi trenutak da njih oslabi, a sebe ojača. Više puta se čulo u skupštini, da sneg pada da svaka zver ostavi svoj trag I pojedini odbornici su optuživali jedni druge iznoseći prljav veš. Pitam se što su ćutali dok ih nisu smenili? Jedino što mogu da kažem je da svako nosi svoj teret i da svako žanje onako kako poseje. Ne možete sejati demagogju, a da žanjete progress. Nažalost ovde će samo stanovnici Leskovca plaćati cenu i nositi teret I to je zakonitost. Građani su verovali i omogućili da ova koalicija bude tu gde jeste i da zaustavi Leskovac na nekoliko godina I imamo rezultat toga.

NNR : Da li  će na kraju u leskovackoj lokalnoj vlasti svi preći u SNS?

STAMENKOVIĆ :Ne bih se složio da će svi iz lokalne vlasti preći u SNS. Naravno da ima i onih iz tog okruženja koji su nezadovoljni, kojima je ovo dozlogrdilo, koji su pročitali lažnu politiku SNS-a, ali oni postaju žrtve transfera pojedinaca. Jedino što nekima od njih moram da odam priznanje na njihovoj doslednosti i principima. Takvi su dobrodošli u redove trenutne opozicije pod uslovom da prihvataju osnovne principe, a to je etika odgovornosti, lični integritet i boljitak Leskovca. Što se tiče prelazaka predstavnika stranaka koje su bile u “Katastrofalnoj koaliciji” u SNS, to je po meni legalizacija prostitucije. I to je dobro. Sad znamo da imamo jednu nacionalno, gradjansko, monarhističko psihodeličnu ludnicu u kojoj dominiraju pacijenti, a nadrilekari kolo vode. Tu ne postoje nikakvi politički principi, već samo lični interesi koji se ogledaju u privatnoj građevinskoj industriji i novim objektima funkcionera, kako u Leskovcu, tako i na Vlasinskom jezeru i kadriranju gde niko nema pojma šta bi trebao da radi, a gde se svako meša u tuđi posao. I na kraju ja verujem da je ova godina kraj političke demagogije bivših Radikala. Mislim da su građani shvatili da su prevareni I da ne treba da im daju više legitimitet u njihovoj destrukciji i da konačno nova generacija lidera u Leskovcu treba da promeni stvari na bolje.

SAJAM

Što se tiče sajma, mi nismo hteli da dajemo paušalne ocene, pre nego što se konsultujemo sa stručnim ljudima iz građevinske struke i arhitekture. Sada već možemo da stanemo iza toga da bi bio zločin srušiti okrugli paviljon, i uništiti parkovsku okolinu i poseći drveće. Nigde u svetu se parkovske površine ne diraju, jer su one pluća grada i oplemenjivač životnog okruženja i nigde se obeležja grada ne ruše i uništavaju. Po nama je zločin bio i što je taj objekat i kompleks prodat, jer nakon prodaje se radilo na tome da se taj prostor umrtvi i grad dovede do situacije da se nešto radi po svaku cenu. Cela ova priča navodi na pomisao da postoje elementi korupcije I podseća na slučaj Luke Beograd.  Za ovaj slučaj i bilo kakvo dalje narušavanje ovog prostora će biti odgovoran grad, izvršni organi, skupština grada i uprava za urbanizam i izgradnju grada. Grad ima mehanizme da usmeri dalje urbanističko rešavanje tog prostora. Po trenutnom urbanističkom planu tu nije predvidjena izgradnja stambeno poslovnih objekata. Takav zločin im Leskovčani neće oprostiti nikada ukoliko daju saglasnost Delti. I ako se to desi, to je onda sprega političara i mafije. Sa druge strane objekat koji nije u funkciji i koji sve više umesto da ostane urbani simbol grada, podseća na javni WC i ruglo mora da se stavi u funkciju. Što se tiče montažnih objekata, koji služe kao magacini, to pod hitno treba izmestiti na periferiju grada. Nigde objekti ovakvog tipa nisu u centru grada. Ne slažemo se takodje da neko daje paušalne ideje tipa pijace u okruglom paviljonu, ali mora se dati šansa i rokovi vlasniku objekta da da više predloga adaptacije tog prostora i objekta i izmene njegove namene, naravno da to njemu bude ekonomski isplativo, ali da konačnu odluku da javna rasprava o predlozima koje je vlasnik dao. Grad treba da definiše osnovne preduslove kroz plan regulacije tog prostora, a da se sledeći korak preda vlasniku, odnosno investitoru kroz iznalaženje ekonomski isplativog rešenja. Ne može privatna kompanija da odredjuje interes grada i urbani plan grada. Ona gleda samo profit i to im je glavni cilj. Drugo izgradnja stanova i tržnog centra ne daje nikakav interes za grad. Izgradnja jednog takvog kompleksa će direktno smanjiti promet kod manjih radnji, lokalnih preduzetnika, a omogućiće da se veliki deo profita odvlači iz Leskovca. Kupovna moć stanovništva i dalje ostaje ista i to je ekonomska zakonitost. Nikakva nova vrednost se ne stvara ovom inicijativom koju pokreće Delta. Nova Stranka zastupa poštovanje kulturnih dobara, ali što se tiče ekonomije tu se mora stvarati Nova vrednost, a ne loša preraspodela i smanjenje vrednosti koja ostaje u Leskovcu. Ova inicijativa sa sajmom i stambeno poslovnim kompleksom može samo štetno uticati na grad i verujem da će vam svi predstavnici stručne javnosti od građevinaca, arhitekata, pa do ekonomista isto reći. Sigurno će odvući par miliona evra iz grada. Takodje treba preispitati obaveze iz privatizacionog ugovora i ako nisu ispoštovane od strane kupca, odnosno Delte Holding ili kako se već zove, preduzeti zakonske mere kako bi se zaštito interes grada.

Ovde moram da se osvrnem na političke aktere u gradu. U ovom slučaju odgovorne su sve političke opcije koje su bile na vlasti od 2006 godine do danas. Tada je presednik skupštine bio Cvetanović, predsednik opštine Veličković I ne mogu da kažu da je prethodna vlast izvršila privatizaciju. Svi su bili savremenici ove privatizacije i svi snose odgovornost za to da je ovaj prostor doveden u ovakvo stanje. Posebno osuđujemo nastup gradonačelnika u vezi sajma I predloga Delte. Iako je bio najupoznatiji sa svim detaljima, namerno je zavaravao javnost koja je pokrenula inicijativu da se spreči rušenje okruglog paviljona, svojim izjavama o tome da će se tu zaposliti 1000 leskovčana, da će za stalno dobiti posao između 200 I 300, da će se izgraditi to I to, da bi na kraju izašao sa informacijom da je direkcija poslala negativan odgovor Delti, što opet treba proveriti.

Pored gradonačelnika, sad se i neke stranke i lideri isićaju da treba reagovati. Pa šta su čekali 8 ili 15 godina. Građani su ti koji moraju da ustanu u zaštitu ovih vrednosti i u tom smislu Nova Stranka podržava inicijativu Evropskog Pokreta u Srbiji Leskovac da se spreči rušenje okruglog paviljona.

Poslednjih 20 do 40 godina mi imamo političare koji se vrte u krug i koji rade po istim principima kao što to rade godinama. Decenijama samo unazađuju grad. Broj stanovnika je sve manji i manji, mladi odlaze, manji je priraštaj.  Imali smo jedan ciklus koji je trajao par godina i koji je zaustavljen dolaskom SNS-a na vlast i sada se vraćamo unazad. Plašim se da će ova vlast rešiti nezaposlenost tako što će oni koji nemaju posao morati da se isele da bi mogli da prežive, ali će onda Leskovac biti manji za 22 hiljade stanovnika.

OKUPLJANJE LESKOVAČKE OPOZICIJE : REALNO-NEREALNO

Što se tiče opozicije u Leskovcu, mi smo već imali razgovore sa pojedinim strankama i uglavnom smo saglasni da koalicija koja sebe naziva Spasovdanska bi pre mogla da se nazove Katastrofalna, a ovakva politika koju vodi ta koalicija, pre liči na političku prostituciju, nego na ozbiljan ili normalan pristup. Što se tiče eventualnog okupljanja opozicije u Leskovcu, vodili smo razgovore o tome i sa pojedinim strankama pripremamo zajedničku platformu oko koje bi se okupili. Vodimo razgovore I sa nekim strankama koje su trenutno u vlasti. Mi smo kao Nova Stranka dali neke predloge koji proističu iz naše inicijative “Nova Mobilizacija”, ali smo otvoreni za sve druge predloge koji mogu da doprinesu boljitku Leskovca. Mislim da postoji mogućnost za jedno takvo okupljanje, što na prvom mestu podrazumeva da moraju da se prevaziđu razlike, a to je moguće kada dogovorimo principe i zajedničku platformu. Mora se zaustaviti propadanje Leskovca, a to je moguće samo ako politički veterani odu u istoriju. Tu mislim na one koji su na političkoj sceni grada 20 i više godina i to pre svega na Živojina Stefanovića. Gorana Cvetanovića, Gojka Veličkovića i slične, ali i na one koji su obezvredili ideju DOS-a i građane koji su im dali masovnu podršku 2000-te . Jedino što gospodina Stefanovića razlikuje od ostalih je njegova doslednost idejama koje zastupa dok ostali nemaju taj integritet. Moj je stav da odgovornost za razvoj grada mora da preuzme Nova generacija političara koja razmišlja potpuno drugačije od ovih koji su za vreme svoje vladavine enormno uvećali svoju imovinu na račun građana Leskovca, a grad i njegove građane doveli do ruba egzistencije, ili su svojim neradom napravili više štete nego koristi.

Da li  će na kraju u leskovackoj lokalnoj vlasti svi preći u sns?

Ne bih se složio da će svi iz lokalne vlasti preći u SNS. Naravno da ima i onih iz tog okruženja koji su nezadovoljni, kojima je ovo dozlogrdilo, koji su pročitali lažnu politiku SNS-a, ali oni postaju žrtve transfera pojedinaca. Jedino što nekima od njih moram da odam priznanje na njihovoj doslednosti i principima. Takvi su dobrodošli u redove trenutne opozicije pod uslovom da prihvataju osnovne principe, a to je etika odgovornosti, lični integritet i boljitak Leskovca. Što se tiče prelazaka predstavnika stranaka koje su bile u “Katastrofalnoj koaliciji” u SNS, to je po meni legalizacija prostitucije. I to je dobro. Sad znamo da imamo jednu nacionalno, gradjansko, monarhističko psihodeličnu ludnicu u kojoj dominiraju pacijenti, a nadrilekari kolo vode. Tu ne postoje nikakvi politički principi, već samo lični interesi koji se ogledaju u privatnoj građevinskoj industriji i novim objektima funkcionera, kako u Leskovcu, tako i na Vlasinskom jezeru i kadriranju gde niko nema pojma šta bi trebao da radi, a gde se svako meša u tuđi posao. I na kraju ja verujem da je ova godina kraj političke demagogije bivših Radikala. Mislim da su građani shvatili da su prevareni I da ne treba da im daju više legitimitet u njihovoj destrukciji i da konačno nova generacija lidera u Leskovcu treba da promeni stvari na bolje.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare