Kulturni potencijali juga Srbije

LESKOVAC

U Narodnom muzeju u Leskovcu danas i sutra Institut za savremenu istoriju Beograd i Institut za srpsku kulturu Priština – Leposavić organizuju šesnaesti bijenalni naučni skup „Kulturno-istorijska baština juga Srbije“.

U radu naučnog skupa učestvuje 29 naučnih radnika koji govore o temama iz društveno humanističkih nauka.

Za dva dana trajanja skupa biće predstavljeni radovi iz istorije, arheologije, etnologije, etnomuzikologije, pravnih nauka, istorije umetnosti, srpskog jezika i književnosti i tako dalje.

 

Već 30 godina leskovački Narodni muzej organizuje naučni skup koji okuplja veliki broj naučnika i istraživača iz Leskovca, ali i sa teritorije Srbije, rekao direktor Narodnog muzeja u Leskovcu Vladimir Đorđević.

leskovac-naucni-skup-muzej-2

„Skup je pre 30 godina 16. i 17 oktobra. 1986. godine pokrenut u ovoj ustanovi, pod nazivom “Kulturno-istorijska baština Leskovca i okoline od paistorije do 1887“. godine“, odnosno do oslobađanja od Turaka ovih krajeva. Od toga dana do danas na naučnom skupu u Leskovcu učestvovao je veliki broj naučnika, naučnih istraživača, među kojima treba izdvojiti akademike Vladimira Stojančevića, Dragoslava Mihailovića, Vidosavu Stojančević, Petra Kačavendu, Jovana Trifimovskog, ali i mnoge druge. Njihova naučna saopštenja štampana su u sveskma „Leskovačkog zbornika“, ukupno više od 350 naučnih radova objavljeno je u „Leskovačkom zborniku“. To predstavlja orgoman naučni, kulturološki napredak, i ujedno i blago, kao rezultat ovog naučnog skupa, rekao je Đorđević u uvodnoj reči.

Najčešći saradnici skupa bili su iz Instituta za savremenu istoriju u Beogradu, arheolozi Arheološkog instituta Srpske akademije nauke i umetnosti, istraživači Etnografskog insituta Strpske akademije nauka, doktoranti i magistranti Filozofskog fakulteta u Beogradu, kao i veliki boj samostalnih istraživača iz cele Srbije.

Od ove godine Insitut za srpsku kulturu u Prištini postao je suogranizator naučnog skupa, rekao je direktor Instituta za srpsku kulturu Priština – Leposavić Ivan Becić

leskovac-naucni-skup-muzej-1

Jug Srbije ima dva brenda, dodao je on, „Leskovački zbornik“, pokrenut još 1961. godine i naučni skup „Kulturno- istorijska baština juga Srbije“, pokrenut 1986 godine

U radu skupa učestvuju naučni savetnici Instituta za srpsku kulturu iz Prištine, Arheološkog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti, Fiilozofskog fakulteta u Begradu i jedan broj samostalnih istraživača i kustosa Narodnog muzeja u Leskovcu i Narodnog muzeja u Nišu.

Naučni skup je zvanično otvorio zamenik gradonačelnika Leskovca Dragan Jovanović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare