KT: Situacija u Bujanovcu, Preševu i Medvedji stabilna

BEOGRAD

Predsednik Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu, Zoran Stanković ocenio je da je situacija u ovim opštinama, kao i u protekloj godini, stabilna, bez političkih ispada ili narušavanja bezbednosti.

On je konstatovao da su razgovori predstavnika lokalnih samouprava i državnih organa na tom području svakodnevni, a da se tenzije sa Kosova i Metohije prethodnih dana nisu prenele na jug Srbije. Stanković je istakao da albanski predstavnici lokalnih vlasti u opštinama Preševo i Bujanovac u potpunosti poštuju zakone i pravne norme države Srbije, prenosi Koordinaciono telo.

 

Predsednik opštine Preševo Šćiprim Arifi, rekao je da se na stanovnike tog područja, kao ni na lokalnu vlast, nisu odrazila događanja u Kosovskoj Mitrovici.

„Važnije nam je da pričamo o nerešenim problemima, nego o odnosima Srbije i Kosova. Mi smo još taoci nerešenih pitanja između Srbije i Kosova,“ naglasio je Arifi i napomenuo da je za Albance u Preševu najvažnije rešavanje pitanja suda u tom gradu, obezbeđenje zdrave pijaće vode i poboljšanje ljudskih prava.

Arifi je ukazao i na dugogodišnji problem malograničnog prelaza, Miratovac-Lojane, sa Makedonijom, što je za stanovnike opštine Preševo od velikog značaja.

„Republika Srbija je učinila sve kako bi taj prelaz bio otvoren. Srbija se zalaže za pozitivno rešenje tog pitanja“, objasnio je Stanković.

Predsednik opštine Bujanovac, Šaip Kamberi, rekao je da ne veruje da će se dešavanja iz Kosovske Mitrovice preneti na jug Srbije.

On je, međutim, upozorio i na, kako ih je okarakterisao, “zabrinjavajuće izjave” predsednika Republike Srpske, Milorada Dodika.

Predsednik opštine Medveđa, Nebojša Arsić, rekao je da je situacija u toj opštini stabilna, kao i da je saradnja Srba i Albanaca na najvišem nivou.

„Mi ne delimo probleme opštine na dva dela, oni su za sve nas isti. Potrebna su nam nova radna mesta za mlade i bolje korišćenje prirodnih bogatstava koje imamo“, istakao je Arsić.

U Beogradu je održana sednica Predsedništva Koordinacionog tela na kojoj je, izmedju ostalog, doneta i odluka o raspodeli sredsrava za ove tri opštine koje se, iz budžeta Srbije preko ovod državnog organa prosledjuju lokalnim samoupravama.

Tako je za opštinu Bujanovac  opredeljeno 112.566.690,00 dinara, opštini  Preševo je dodeljeno  104.713.200,00 dinara a Medveđi  skoro tri puta manje,  44.503.110,00 dinara.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare