Kršenje epidemioloških mera veće u kladionicama nego ugostiteljskim objektima

NIŠ 

Broj nadzora inspekcijskih službi kada se radi o posedovanju kovid sertifikata  je novembru u odnisu na prethodne mesece značajno povećan. U oktobru je, u odnosu na septembar, nadzor  povećan za 40 posto ali je broj izrečenih mera 300 posto veći što je tri puta više, dok  je iznos  tih mera  osam puta veći nego  što je bio u septembru. U novembru je nastavljen  trend pojačanog nadzora i sada  imamo jedan dobar obim i obuhvat na terenu ali  nismo zadovoljni određenom kaznenom politikom  i preduzimanju  mera od strane ovlašćenih inspekcija u nekim lokalnim sredinama. Zahtevaću maksimalnu operativnost i efikasnost kao i povećanje  profesionalne i lične odgovornosti svakog inspektora koji je angažovan na terenu, kazao je dr Goran Stamenković, v.d. pomoćnika ministra zdravlja za inspekcijske poslove i rukovodilac Radne grupe koordinacione komisije  Vlade za inspekcijski nadzor na sastanku sa inspekcijskim službama iz nekoliko okruga koji je održan na Univerzitetu u Nišu. Organizator sastanka bio je Nišavski upravni okrug u Nišu. Stamenković je ovom prilikom napomenuo da postoji mogućnost, to je nezvanična informacija, da period posedovanja kovid sertifikata bude spušten na 18 sati, ali to nije želeo da kometariše budući da se radi tek o najavi.

    “U početku smo  imali sporadično kršenje mera u ugostiteljskim objektima i to je bilo  fokus naših nadzora. Sada imamo  kršenje mera i u određenim kladionicama i u objektima za priređivanje igara  na sreću”, kazao je Stamenković.

   Ugostitelji su, prema njegovim rečima,  postali disciplinovaniji.

   “Čini mi se da prihvanjem obaveza da svi njihovi zaposleni budu vakcinisani daju svoj  doprinos i ozbiljnost prihvatanja svega onoga što se zove život  u aktuelnom epidemiološkom trenutku. Da li su i kladionice spremne za ovakav potez videćemo  narednih dana. Naši nadzori su posebno pojačani prema ovim objektima, a očekujemo da u nekom narednom periodu i tržni centri nastave sa primenom striktnih mera jer su se dosta olako odazvali, ali podaci koji sada stižu   govore da se sve više poštuju mere u tržnim centrima”, istako je Stamenković.

    Prema njegovim rečima maloprodajni objekti su i dalje u problemu, a sporadično kršenje mera koje su na snazi postoji i u nekim hipermarektima ali ne u svim gradovima.

   Prema rečima dr Gorana Stamenkovića postoje gradovi u Srbiji koji, imajući u vidu poštovanje propisanih mera mogu da posluže za primer drugim lokalnim samoupravama.

    “Izdvojio bih veće gradove kao što je Kragujevac koji je  pokazao veliku ozbiljnost u nadzorima, Novi Sad se takođe dobro organizovao kao i Niš koji je pokazao maksimalnu  mobilnost ovih dana i treba da bude primer drugim gradovima Jugoistočne Srbije. Mislim da mnogi mogu još bolje kako bi ispunili očekivanja Kriznog štaba”, dodao je Stamenković.                

   Inače, analiza dosadašnjeg postupanja i analiza akcija kontrole primene same uredbe vezena za kontrolu zelenih sertifikata u akciji suzbijanja širenja koronevirusa, bila je glavna tema sastanka koji je održan u Nišu. Na sastanku je bilo reči i o umrežavanju i uvezivanju i komunalne i sanitarne inspekcije sa drugim inspekcijama.

   “Akcinat smo stavili  na striktnu kontrolu  svih mera posebno kovid sertifikata u ovom periodu imajući u vidu najavu da nas ovih dana očekuje izmena uredbe i verovatno dodatne obaveze određenih poslodavaca u  određenim oblastima vezano za  posedovanje kovid sertifikata. Analizom rezultata videli smo gde su određene slabosti u određenim  gradovima i opštinama. Zbog toga su njima bile upućene određene sugestije kako bi sistem inspekcijskih službi funkcionisao što bolje. Želimo  da, počevši od Jugoistočne Srbije damo jedan primer i ostalim delovima Srbije da možemo još bolje i da rezultati treba da budu  još konkretniji, ne samo u broju nadzora već i u broju preduzetih mera. Svaki otkriveni prekršaj ili nepravilnost direktno može da utiče  i da smanjenje broja obolelih što jeste uloga i značaj  svih ovih inspekcija koje su ovlašćene da primenjuju Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti”, zaključio je Stamenković.

      Sastanku su prisustvovali Jelena Mićić, sekretar radne grupe ispred Jedinice za podršku Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu i Danijela Lončar, koordinator rada načelnika upravnih okruga u Radnoj grupi.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare