Kroz pokret u vodi do prevazilaženja postkovid sindroma

 NIŠ

Na  Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu održan seminar koji je deo PostCovid SWIM projekta, sufinansiran od Evropske unije. Nosilac projekta je Plivački savez Slovenije, dok su članovi projekta Plivački klub „Natator“ iz Zagreba i Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu kao domaćin. Praktični deo projekta prikazan je na bazenu „Čair“.

Cilj seminara je osposobiti nastavnike, profesore, trenere plivanja i kineziologe, da koriste program vežbanja za osobe sa postkovid sindromom, kako bi se oni brže psihofizički oporavili i integrisali u svakodnevne društvene tokove.

                      “Smatramo da je potreba za programom vežbanja koji će ubrzati psihofizički oporavak i integrisanje osoba sa postkovid sindromom aktuelna tema kojoj je nophodno da posvetimo pažnju”, slažu se učesnici seminara.

                         O funkcionalnom statusu obolelih od postkovid sindroma, testovima za procenu morfofunkcionalnog statusa kod obolelih od postkovid sindroma, proceni i kontroli praćenja napredka u tretmanu, a seminaru su govorili prodekan i profesor plivanja dr Tomislav Okičić koji je otvorio skup, dekan fakulteta profesor dr Milovan Bratić, dr Vladimir Antić, dr Marko Đurović, dr Nenad Stojiljković.

                             „Cilj projekta je pre svega osposobljavanje trenera koji rade na bazenu, kako bi oni mogli da rade sa pacijentima koji su preležali Kovid i prevaziđu posledici nakon preležane bolesti. Sam rad sa trenerima se zasniva na teoretskom i praktičnom ospsobljavanju trenera, odnosno treninga koji treba da pruži efekat smanjenja postkovid sindroma, odnosno povećanju funkcionalnih, odnosno radnih  sposobnosti“, rekao je profesr dr Tomislav Okičić.

                          „Mi smo pioniri u istraživanju savladavanja postkovid sindroma, tačnije, na koji način lakše prevazići sve posledice. Nismo pioniri samo u ovom projektu, već u mnogo čemu, kako u Nišu tako u zemlji i regionu. Naši master i studenti doktoranti su svesni da se nalaze na jednom od najboljih fakulteta, što govore rezultati i pozicija na Šangajskoj listi. Niški FSFV je i ove godine jednini na toj prestižnoj listi, koja se vrednuje upravo prema naučnim radovima, uz podršku profesora i rad istraživača“ kazao je između ostalog dekan profsor dr Milovan Bratić pružajući podršku kolektivu koji učestvuje u više od sedamnaest međunarodnih projekata.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare