Krompir i papričice ukras su niških parkova

 NIŠ

Da ukrasni krompir i papričice mogu da oplemene zelene površine u gradu pokazali su zaposleni u JKP „Medijana“ a kako su se batat krompir i paričice našle u žardinjerama u centru grada i u Parku heroja objašnjava Olja  Božanić, pejzažna arhitektica koja se potrudila da na ovaj način oplemeni zasade u parkovima, ali i da pomalo iznenadi one Nišlije koji uživaju u hladu drveća koje krasi niške parkove.

                           Mnoge Nišlije i ne znaju o čemu se radi kada vide žardinjere koje su prekrivene raskošnim zelenim listovima pa se pitaju o kojoj ukrasnoj biljci se radi. Zbunjenost je njihova reakcija kada im neko kaže da se radi o batat krompiru koji se ugnjezdio među ukrasnim cvećem.

                           „Javno komunalno preduzeće već tri godine sadi u parkovima i žardinjerama ukrasni krompir i ukrasne papričice, samo što prolaznicima to padne u oči tek kada zagledaju zasad“, kaže Olja Božanić.

                          Dodaje da svake godine zaposleni u „Medijani“ menjaju lokacije na kojima će ovo, sada već ukarsno, povrće biti posađeno. Prošle godine je to bio Trg  Nikole Pašića kod spomenika Vuku Karadžiću, a sada Park heroja preko puta Gradske kuće koji je obnavljanjem dobio i nove sadnice drveća. Izmešu njih su se ugnezdile i ukarsne papričice. Njihova lepota se ne ogleda samo u listovima, već i u plodovima koji su privlačne ljubičaste, jarko žute i crvene boje.

                        Pejzažna arhitektica JKP „Mediana“ Olja Božanić tu nije stala sa svojim inovativnim rešenjima za bolji izgled Niša već  odlučila da oplemeni i pešačku zonu u gradu.

                         „Ove godine zasadi ukarsnog krompira mogu da se vide i  u Obrenovićevoj ulici u betonskim šestougaonim žardinjerama.

                   „Odlučila sam se za ukrasni krompir jer ima to divno  lišće i odlično se uklopilo u ovaj prostor. Prošle godine je ovaj ukrsni krompir bio zasađen u žardinjerama pored ulaza u podzemni prolaz. I sada se nalazi tu, ali smo lokacije malo proširili jer smo primetili da se to dopada sugrašanima“, kaže Božanić.

                     Nišlije odlično reaguju i kada vide ukrasne papričice koje su sitne, ali privlačne za pogled, što posebno reaguje zaposlene u „Medijani“ koji rade na uređenju niških parkova.

                    Mada su mnogi iznenađeni ovakvim rešenjem ukrašavanja zelenih površina u gradu to nije novina bar kada se radi o evropskim gradovima. Nije retkost ni kod nas jer zbog lepote listova batat krompir često može da se vidi na mnogim terasama u gradu jer ga Nišlije sade u saksijama, a slično je i sa ukrasnim papričicama koje su sada svoje mesto pronašle i u hladu gradskih parkova.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare