Ekstrema temperature u Srbiji

BEOGRAD

Meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) Goran Mihajlović rekao je danas da Srbiju u narednim danima očekuju ekstremno visoke temperature, zbog čega je RHMZ izdao upozorenje da će u većini mesta temperatura od srede do petka biti od 34 do 37 stepeni, a tokom vikenda i početkom naredne nedelje između 37 i 40 stepeni.

“Ovo jesu visoke temperature, ali ne toliko ekstremne kao što ih trenutno beleže Španija i Portugalija”, izjavio je Mihajlović za RTS.

On je podsetio da je u julu 2004. godine Srbija imala rekordno visoku temperatu od čak 44 stepena Celzijusa u Smederevskoj palanci.

Prema Mihajlovićevim rečima, visoke temperature negativno će se odraziti na poljoprivredu, jer u junu u Srbiji, takođe, bio deficit padavina, pre svega na severu zemlje.

Kako je istakao, temperature doživljavaju svoj maksimum, pa se očekuje da se u drugoj polovini sledeće sedmice temperature spuste na 30 do 34 stepena, kada se mogu očekivati i mestimične padavine.

Mihajlović je najavio da u avgustu postoji mogućnost za pojavu još toplotnih talasa.

“Nedostatak padavina u dužem periodu i visoke temperature stvorile su ekstremno visoke vrednosti indeksa za pojavu šumskih požara”, upozorio je Mihajlović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare