Krizni štab potvrdio da je broj preminulih od korone veći od prikazanog u statistici

BEOGRADDa postoji jedan broj osoba koji je preminuo od posledica zaraze virusom korona, a koji nije ušao u zvaničnu statistiku preminulih, potvrdili su za CINS članovi Kriznog štaba Predrag Kon i Darija Kisić Tepavčević.

Do danas u 15 sati, prema zvaničnoj statistici, u Srbiji su od korone preminule 203 osobe. Kako je istraživanje Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) pokazalo, u tu statistiku ulaze samo oni koji su pre smrti bili testirani kao pozitivni na koronu i za koje je, pored toga, lekar zaključio da je virus direktni uzrok smrti.

Kao posledicu imamo veći broj preminulih od zaraze u odnosu na zvaničan, što su na današnjoj konferenciji za novinare potvrdili i članovi Kriznog štaba za sprečavanje COVID-19.

Na pitanje novinarke CINS-a, epidemiolog Predrag Kon je odgovorio da se ne zna tačan broj takvih slučajeva i da će se to tek vremenom utvrditi.

„Sasvim sigurno da postoji i to su oni za koje se praktično nije stiglo da budu testirani, a prethodno su umrli sa dijagnozom sumnje na korona infekciju. Videćemo, to će kasnije analize potvrditi“, ističe Kon.

Darija Kisić Tepavčević, zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut i članica Kriznog štaba, takođe nije negirala postojanje ovakvih slučajeva, koji su vođeni kao suspektni pa su sahranjeni u limenim kovčezima i po svim procedurama po kojima se sahranjuju zaraženi od korone.

„Moram da kažem da su to bili sporadični slučajevi bolesnih, odnosno, preminulih osoba. Imali smo i par slučajeva kada je došlo do akutnog srčanog zastoja tokom transporta u bolnicu. Radilo se uvek o osobama koje su imale i druga oboljenja, pridružena hronična oboljenja, tako da je vrlo teško utvrditi taj neposredni uzrok smrti“, rekla je Kisić Tepavčević.

Ona je dodala da je u nekoliko slučajeva uziman bris od preminulih osoba. Međutim, epidemiolog Branislav Tiodorović, takođe član Kriznog štaba, u telefonskom razgovoru sa novinarom CINS-a ranije je rekao da se posthumno ne vrši testiranje.

Podsetimo, istraživanje CINS-a pokazalo je da u zvaničnu statistiku preminulih od virusa korona ulaze samo pozitivni pacijenti kod kojih je infektolog, pulmolog ili anesteziolog koji rukuje respiratorima ustanovio da je uzrok smrti korona. Da je moguće da je još ljudi umrlo od ovog virusa, ali da nisu ušli u zvaničnu statistiku, ranije su za CINS potvrdili epidemiolozi Zoran Radovanović i Branislav Tiodorović.

Izvor:CINS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare