Kraj “Ućutkivanju žena”

BEOGRAD

Autonomni ženski centar (AŽC) izrazio je danas solidarnost sa svim ženama koje su ove godine javno progovorile o iskustvima nasilja koje su preživele i poručio da će ova godina “ostati upamćena kao godina početka kraja ućutkivanja žena”.

Koliko je nužna “promena svesti ka razumevanju rasprostranjenosti i posledica nasilja prema ženama”, na kraju godine su podsetile brojne žene koje su na društvenoj mreži Tviter pod #NisamPrijavila ispričale svoje priče, ističe AŽC naglašavajući da je “promena nužna u svakom segmentu društva jer su razlozi za neprijavljivanje nasilja različiti i svaki je jednako bitan”.

“Neke žene i devojke rekle su da nisu osećale poverenje da ispričaju svoje priče ni roditeljima i užoj porodici, bez obzira na to da li im se desilo kada su bile maloletne ili odrasle žene. Nekima koje su preživele ’samo’ seksualno uznemiravanje ili psihološko nasilje je bilo potrebno vreme da i same razumeju da to jeste nasilje, ali ni tada se nikome nisu obraćale jer su znale da će naići na nerazumevanje i umanjivanje njihove traume”, konstatuje u saopštenju AŽC.

Ocenjeno je da su pojedine žrtve “ćutale iz straha za svoj život znajući da je nasilnik ili sam na poziciji moći ili da ima veze sa onima koji jesu”, a da su prijave nasilja izostale “jer nisu imale poverenja” u institucije.

Žene koje su progovorile o nasilju “nisu naišle na podršku i zaštitu”, uključujući i od policije, centara za socijalni rad, medicinskih ustanova, tužilaštva, sudova koja je zakonom propisana.

Autonomni ženski centar je pozvao “sve koji rukovode institucijama zaduženim da reaguju u slučajevima nasilja da pročitaju ispovesti žena #NisamPrijavila, kako bi u okviru institucije kojom rukovode unapredili postupanje i kažnjavali odgovorne za nepostupanja”.

“Obaveza i odgovornost svih je da znaju sa čime se žene, devojke i devojčice koje prijavljuju nasilje suočavaju i da im svojim postupcima ne otežavaju kada skupe snagu i hrabrost da nasilje prijave”, ističe AŽC.

Centar je pozvao sve pojedince i sve “osobe od poverenja kojima se žene, devojke i devojčice prvi put povere, da veruju iskazima i budu solidarne sa potrebama preživelih”.

“Žene nisu ćutale, već vekovima bile ućutkivane. Ta zid tišine je probijen. Budimo im podrška”, poučio je Autonomni ženski centar.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare