Kovid pogađa pluća i srce

BEOGRAD

,

Potpredsednik Evropskog udruženja kardiologa Petar Seferović izjavio je danas za RTS da su posledice korona virusa pokazale da je kovid ozbiljna sistemska bolest koja prvenstveno pogađa pluća, ali i srce.

Prema njegovim rečima, korona na neki način ističe ono što je najslabije u organizmu. Nije to, kako kaže, samo srčana bolest ili neke humoralne bolesti kao što su dijabetes ili poremećaj funkcije lipida, nego se dešava to da, u organizmu koji bi normalno funkcionisao 15 godina, korona nađe najslabiju tačku.

“Imamo primere da pacijenti koji imaju latenti dijabetes dobiju stvarni dijabetes i moraju na insulin, da oni koji imaju bolest pluća posle korone uđu u dekompenzaciju, a o srcu da ne pričam”, naveo je Seferović.

On je istakao da je veoma važno da su lekari brzo shvatili da je kovid sistemska bolest, koja pogađa pre svega krvne sudove.

“Mladi ljudi umiru zbog toga što imaju zapaljenje unutrašnjeg dela krvnih sudova, dobijaju trombozu pluća i čovek koji je u najboljim godinama sa relativno malim simptomima dobije emboliju pluća i umre. Zato je ova bolest veoma opasna”, objasnio je Seferović.

Prema njegovim rečima, sreća je što je omikron varijanta kao završnica korona virusa mnogo blaža, ali mora se biti veoma oprezan, jer ona zadržava osobine osnovnog virusa, posebno kod starijih.

Kako je rekao, postoje pacijenti koji su bili u izvanrednoj formi, a veoma brzo su došli do dekompenzacije srca, promene mentalnog statusa, povećanja krvnog pritiska, pogoršanja šećerne bolesti.

“Najbolje je da čovek sebe monitoriše, ako neko posle korone ima kratak dah, ne može da toleriše napor, treba da uradi osnove analize u kardiološkim ordinacijama”, naveo je Seferovići dodao da je problem što korona na neki način, ako je u težem obliku, ubrzava proces starenja i te posledice je javljaju veoma rano.

“Ono što mi preporučujemo pacijentima, jeste da tri do šest nedelja nemaju fizičku aktivnost, međutim i neaktivnost je isto toliko loša, tako da neko ko je imao kovid treba da nađe balans između onoga što treba da radi i onoga što može da radi”, rekao je Seferović.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare