Kosovo ne odlučuje o UNMIKU

NJUJORK

Kosovske vlasti nisu zvanično obavestile Misiju Ujedinjenih nacija na Kosovu da je ruski član te misije proglašen za nepoželjnu osobu, a na osnovu Uredbe o Unmiku to i ne mogu da urade, saopštio je portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik.

Sa druge strane, šef kabineta ministarke spoljnih poslova Kosova Šar Jakupi tvrdi da je Unmik obavešten da je jedan njihov zvaničnik proglašen za nepoželjnu osobu, prenosi Slobodna Evropa.

On je naveo da je Kosovo 31. decembra proglasilo nepoželjnim JEDNOG ruskog zvaničnika iz Kancelarije za vezu zvanične Moskve, koja se nalazi u Prištini, zbog “zlonamernih akcija koje ugrožavaju nacionalnu bezbednost i ustavni poredak Kosova”.

Ruska kancelarija na Kosovu funkcioniše u okviru misije Unmik na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

Dižarik je istakao da se, prema zakonima na osnovu kojih deluje Unmik, članovi te misije UN ne mogu proglasiti za nepoželjne osobe.

Saznali smo da su kosovske vlasti proglasile za personu non grata zaposlenog u Misiji UN na Kosovu. Kosovske vlasti nisu dale Misiji nikakvo zvanično saopštenje u vezi sa tim, ali doktrina persona non grata nije primenljiva na osoblje UN i nije predviđena Uredbom o statusu, privilegijama i imunitetu Kfora i Unmika, objasnio je Dižarik.

Naveo je da svaka zabrinutost u vezi sa bilo kojim članom Unmika mora da se uputi rukovodstvu Misije.

Prethodno je predsednica Kosova Vjosa Osmani krajem oktobra saopštila da su dva zvaničnika Kancelarije za vezu Rusije na Kosovu proglašena nepoželjnim osobama zbog aktivnosti koja je narušila “nacionalnu bezbednost i ustavni poredak”.

Zaposleni u ruskoj kancelariji u Prištini ne podležu nikakvom viznom režimu i imaju pravo da uđu i borave na Kosovu na osnovu posebnih dokumenata Ujedinjenih nacija, pa mogu da uđu i izađu sa teritorije Kosova kada god požele.

Takođe, zaposleni u ruskoj kancelariji imaju puni imunitet i ne podležu lokalnom krivičnom zakonu.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare