Korona virus posustaje u Pčinjskom okrugu

VRANJE-VLADIČIN HAN-SURDULICA-BOSILEGRAD-PREŠEVO-TRGOVIŠTE

Epidemiološka situacija u Pčinjskom okrugu je konačno stabilna, kazao je medijima dr Slađan Stanković epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Vranju. Broj novozaraženih u okrugu je nedelju dana u opadanju.

Zaraženo je novih 16 osoba, od 298 testiranih sa teritorije Pčinjskog okruga.

Najviše je iz Vladičinog Hana gde su registrovana četiri slučaja infekcije, u Vranju, Surdulici i Bosilegradu otkrivena su po tri, Preševu dva, dok je u Trgovištu jedan novozaražen.

Ukoliko imamo visok procenat vakcinisanih, proleće i leto ćemo dočekati samo sa pojedinačnim slučajevima ili jenjavanjem pandemije, bez obzira na pojavu novih sojeva, mišljenja je dr Stanković.

„Treća doza dala je rezultate, kovid propusnice dale su rezultate, naše ponašanje dalo je rezultate i zato tako treba da nastavimo“, smatra epidemiolog.
U Kovid ambulanti ATD u Vranju tokom jučerašnjeg dana obavljeno je 147 pregleda, od kojih su 42 prva. Pregledana su i 33 deteta u Kovid dečjoj ambulanti. Testirano je 28 dece i niko nije pozitivan na koronu.

U dve kovid bolnice Zdravstvenog centra Vranje hospitalizovano je 48 pacijenata, isto kao i prethodnog dana, Svi su pozitivni na korona virus i sa upalom pluća, dok je kiseoniku 35 pacijenata. Bitku sa opakim virusom izgubio je jedan bolesnik.  Na bolničko lečenje primljena su četiri pacijenta, a otpuštena tri lica.

Od početka imunizacije u Pčinjskom okrugu dato je 114.228 doza svih vakcina, a u toku jučerašnjeg dana imunizovano je samo180 osoba.

„U prvoj polovini novembra bio je dobar odziv građana. Za vikend je u proseku bilo 500 do 600 ljudi koji su se vakcinisali. Sada se taj broj smanjuje. Za vikend je dato svega 200 doza. Od uvođenja kovid propusnica broj mlađih osoba koje su vakcinisane je veći i oni se uglavnom opredeljuju za fajzer vakcinu, izjavio je medijima koordinator za vakcinaciju Zdravstvenog centra Vranje dr Nikola Trajković.  

On kaže da je ukupan broj vakcinisanih sa područja Grada Vranja 36.000 lica i da je od tog broja 15.000 građana primilo buster dozu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare