Korona u Juru dovela inspekciju

LESKOVAC

Inspektori rada u Nišu započeli su inspekcijski nadzor u ogranku preduzeća YURA Corporation doo odnosno proizvodom pogonu kako bi proverili da li se poštuje Uredba o organizovanju rada u vreme vanrednog stanja i sprovođenja preventivnih mera u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, saopštilo je Ministarstvo za rad.

U saopštenju Ministarstva rada se tvrdi da je u ovoj kompaniji u Leskovcu “rad uspostavljen prema preporukama epidemiologa u poštovanje saveta struke i preventivnih mera” i da će, po završetku inspekcijskog nadzora javnost biti obaveštena o detaljima.mc.rs

U saopštenju se navodi da je nadzor počeo u sredu, da je juče nastavljen i da su inspektori rada zatekli okupljene radnike ispred pogona, a oni su tokom jutra i prepodneva, od 5. 40 časova, prema izjavi predstavnika poslodavca odbijali da uđu u proizvodni pogon i započnu sa radom zahtevajući da poslodavac obustavi rad na dve nedelje.

Prilikom nadzora, u proizvodnom pogonu je zatečen veoma mali broj zaposlenih, navode u resornom ministarstvu, a predstavnici poslodavca su inspektorima rekli da su imali privremeni prekid rada od 27. marta do 3. aprila i da je ogranak Jure u Nišu nastavio sa radom 6. aprila.

Poslodavac se obratio Institutu za javno zdravlje u Nišu i juče kako bi ih epidemiolog obišao i dao preporuke o načinu organizovanja .

Radnici “Jure” u Nišu prethodnih dana su se okupljali ispred fabrike strahujući za zdravlje jer ih je menadžment pozvao da dođu na posao,a jedan od njihovih kolega, kako su rekli medijima, je zaražen je virusom korona, dok nekoliko radnika ima simptome.

Prema zvaničnim pdacima od pre pet dana u Juri u Leskovcu je potvrdjeno sedam slučajeva korone a za više od 200 radnika je odredjena mera samoizolacije .

Predsednik Savez samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović uputio je dopis članovima Kriznog štaba za suzbijanje korona virusa i premijerki Ani Brnabić u kome se navodi da menadžment Jure u pogonima u Leskovcu, Nišu i Rači vrši pritisak na radnike da svakodnevno dolaze na posao i to prepunim autobusima, bez ikakve zaštite.

Orbović tvrdi da uprkos preporukama, za radnike u pogonima nije obezbeđena zaštitna oprema i da se ne poštuje ni propisano rastojanje među radnicima tokom procesa rada.

On je zamolio Krizni štab i premijerku da u ime zaposlenih i građana Srbije “svojim autoritetom zaustave hir poslodavca”.

Granski sindikat industrije, energije i rudarstva (IER) Nezavisnost pozvao je radnike Jure u Leskovcu i Nišu da se ujedine u jedan radnički sindikat što bi im, izmedju ostalog , obezbedilo i adekvatnu pravnu pomoć.

Prati
Obavesti me o
guest

5 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
laban
laban
4 godine pre

Svima otkaz i da zatvorite fabriku! Dosta vise sa Juru…

prljave igre
prljave igre
4 godine pre

Sindikat je naravno nepismen. O tome je bilo komentara, vidim da su dobar deo preduzeli. Zasto ne podnose prijave krivicne za ugrozavanje bezbednosti u vreme vanrednog stanja ali na osnovu prikupljenih dokaza? Ovo je posao advokata. Sindikat zeli zasluge zato sam eksperimentuise pa kao opominje predsednika, javlja premijerki. Pa kad bude trebalo da se stisaju radnici, predsednik i premijerka ce sindikat da zamole da ucine ustupak a oni ce sindikatu da ucine sta ovaj pozeli. Zato se sindikat gura i ljuti kad neko drugi zastupa interese radnika.

jovanka
jovanka
4 godine pre

treba odsad razmsljati unapred kao i rusi i uvesti u velike firme i hale fotokataliticke preciscivace vazduha da ubiju ovaj virus

Rilex
Rilex
4 godine pre

Inspekcija da ode u Bane komerc u Kumarevo u kontrolu jer tamo nije obustavljana proizvodnja uopste!

Kapital
Kapital
4 godine pre
Odgovori  Rilex

A pa ne može da stane, treba svež kapital za kaNpanju kad sve ovo prođe…