Korona smanjila broj turista u Nišu

NIŠ

Epidemija korone sa kojom se borimo već nekoliko meseci najviše je uticala na turističke poslanike i turizam, a u Nišu se, prema rečima Marka Đorđevića iz Turističke organizacije Niš, to  osetilo.

               „U tri meseca, marta, aprila i maja 2019.godine bilo je 35.000 turista u Nišu, a ove  godine u istom periodu Niš je posetilo nešto manje  od 5.000, pa je tako zabeležen pad od 30.000 turista“,  kaže Marko Đorđević, dodajući da je grad imao nezaustavljiv rast turista, veći i od Beograda i Novog Sada, ali je korona zaustavila sve.

               I pored toga neki se ne odriču posete Nišu, pa turista i dalje ima.

               „Uglavnom su to  domaći turisti mada ima nešto i gostiju iz Bugarske“, kaže Đorđević. „Kada je  počeo ponovo da radi aerodrom ima stranaca i iz drugih zemalja, ali je njihov broj znatno manji jer ni letovi nisu puni”.

               Kada se govori o gostima najviše  je turista iz Bugarske jer su njihove agencije napravile obilaske Niša planirane do  2025.godine.

               „Kada govorimo o vremenu pre korone, u Niš su dolazili pored Bugara i Grci, potom Turci, Nemci, Kinezi i turisti iz svih onih zemalja do kojih se letelo sa niškog aerodroma. Znatno je bio povećan broj gostiju iz Italije, Švedske i drugih zemalja“, objašnjava Đorđević.

                 Niš je, kada se govori o domaćim gostima, najzanimljiviji ljudima sa severa zemlje, iz Beograda i Vojvodine, potom iz Republike Srpske.

                „Privlače ih istorijski i kulturni spomenici, gostoljubivost Nišlija, ali im je posebno interesantan dijalekt na kome govorimo i južnjačka hrana. Mnogi od njih traže od vodiča da govore na dijalektu, a kada su u restoranu traže hranu koja spada u specijalitete južne Srbije“, priča Marko Đorđević.

                Prema njegovim rečima, TON je tokom epidemije korone bila najaktivnija u Srbiji što se tiče promocije grada preko društvenih mreža. Sada se radi na izradi programa za obilazak Niša i okoline, organizovaće se i pešačke ture sa ciljem da se turisti u Nišu zadrže nekoliko dana.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare