Koraci: Zaštita murala sa likom Ratka Mladića – lice Vučićevog režima

BEOGRAD

Društvo za održivu budućnost – Koraci zahvaljuje se svim prijateljima – organizacijama civilnog društva, političkim strankama, aktivistima i aktivistkinjama, građanima i građankama Beograda koji su svojim porukama i učešćem u protestu 9. novembra pružili podršku aktivistkinji za ljudska prava i potpredsednici Društva Koraci Aidi Ćorović i umetnici i aktivistkinji Jeleni Jaćimović.

“Naše saborkinje, Aida i Jelena, uhapšene su juče, nakon što su bacale jaja na mural sa likom Ratka Mladića, na uglu Njegoševe i ulice Alekse Nenadovića u Beogradu. Reč je o muralu čije uklanjanje je nedavno najavila Inicijativa mladih za ljudska prava. Događaj je otkazan zbog odluke Ministarstva unutrašnjih poslova da zabrani okupljanje.

Od ranog jutra, 9. novembra, ulicu i zgradu na kome se mural nalazi obezbeđivala je policija.

Na snimku koji je nastao tokom spontane akcije dve aktivistkinje jasno se vidi kako im, nakon što su bacile nekoliko jaja, prilazi grupa od desetak neuformisanih mladića – Aidu stežu i vuku, a Jeleni su zavrnuli ruke. Obe aktivistkinje su privedene i u policijskoj stanici provele su nekoliko sati, nakon ćega su puštene.

Tokom našeg protesta obezbeđivale su nas jedinice za razbijanje demonstracija i kordonom razdvajale od pripadnika desničarskih organizacija koje su se povicima veličali Ratka Mladića.

Društvo Koraci poručuje da lik osuđenog ratnog zločinca ne sme biti predmet zaštite institucija Republike Srbije, a aktivisti i aktivistkinje koji se protive veličanju Ratka Mladića moraju biti podržani od celokupne javnosti.

Danas pozivamo sve srodne organizacije i slobodnomisleće građane i građanke da se ujedinimo u borbi za bolje društvo: ono koje je spremno da se suoči sa činjenicama naše teške ratne prošlosti, društvo koje će imati snažan glas protiv fašizma, rata i svakog nasilja. Društvo koje će slobodu i ljudska prava staviti na najviši pijedestal i štititi bez kompromisa.

Da bismo postali slobodno društvo, prvi korak je da grafit sa likom Ratka Mladića bude uklonjen! navodi se u saopštenju Društva za održivu budućnost – Koraci .

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare