KONTROLA IZBORNOG PROCESA I TROŠENJA PARA

LESKOVAC

 

Projekat “Novim tehnologijama ka transparentnijem i odgovornijem sprovođenju izbornog proseca u Republici Srbiji“ realizuje Bečejsko udruženje mladih, dok je Edukacioni centra u Leskovcu jedna od 30 partnerskih organizacija koja se uključila u njegovo sprovođenje.

„Projekat je usmeren na osnaživanju građana da postanu aktivni učesnici u izbornom procesu, odnosno u kontoli i posmatranju izbornog procesa. Građani apsolutno ne moraju da znaju šta je to zloupotreba medija, prostora za oglašavanje, da li se ono što se koristi za oglašavanje nalazi na propisanom mestu ili ne“, kaže Violeta Stanković, koordinatorka projekta i dodaje:

„Kroz ovaj projekat se prati sve – šta je to što stranke koriste i na koji način se oglašavaju u izbornoj kampanji, da li to rade na propisan način ili ne. Na kraju će se upoređivati finansijski izveštaji koje će one podneti nakon 30 dana od završetka izbornog procesa sa onim što smo mi zabeležili kamerom ili fotografisali i primetili koliko je bilo bilborda, koliko plakata, koliko je bilo autobusa i promotivnog materijala koji su oni prijavili, a koliko se zapravo toga nalazi u samom finansijskom izveštaju“, dodala je ona.

 

Aplikacija „Posmatrač izbora“ se nalazi u Gugl prodavnici, odnosno Gugl storu, besplatno se preuzima i instalira na telefonu i kada se naprave fotografije one se kače na samu apolikaciju. Ova aplikacija će omogućiti građanima da sami vrše kontrolu izbornog procesa, ukoliko smatraju da postoji zloupotreba, objasnila je Violeta Stanković način korišćenja aplikacije.

Leskovčani su se već uključili u ovaj projekat.

Poslato je 10 do 12 fotografija koje pokazuju postavljenaje postera na nedozvojlenim mestima, tu je i fotografija sa pitanjem da li se službeni automobil korisio na predizbornom mitingu SNS-a. Na osnovu svih tih fotografija vršiće se provere da li je došlo do zloupotreba ili ne, i  da li to treba prijavljivati Agenciji za borbu protiv korupcije.

Kontrola izbornog procesa odnosiće se na nepravilno oglašavanje, postavljanje plakata na nedozvoljenom mestu, korišćenje službenog automobila u promotivne svrhe, da li se poštuje Zakon o borbi protiv korupcije po kome svaki funcioner mora da razdvoji kada je u kampaniji, a kada je funkcioner. Predmet posmatranja biće dakle i zloupotreba službenog položaja.

P3260659

Ovaj projekat je, inače deo nečega što Agencija za borbru protiv korpucije već radi. Zbog različitih povreda zakona Agencija je do sada podnela oko 600 zahteva za pokretanje prekršajnih postupaka, dok je po ovim zahtevima Prekršajni sud doneo 130 presuda.

Za predstojeće izbore Agencija je predvidela angažovanje 95 terenskih posmatrača, a u nadzor političkih aktivnosti uključen je i civilni sektor kroz 30 partnerskih organizacija i dve nacionalne mreže, Koalicije za nadzor javnih finansija i Nacionalne asocijacije praktičara i praktičarki omladinskog rada (NAPOR).

Projekat „Novim tehnologijama ka transparentnijem i odgovornijem sprovođenju izbornog proseca u Republici Srbiji“ finansira Fond za otvoreno društvo, rečeno je danas na press konferenciji.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare