GRAD NIŠ O KOMISIJI ZA MEDIJSKE PROJEKTE

NIŠ

 

Stručna  komisija za ocenu projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji grada Niša u 2016. godini nije konstituisana u subotu, 26.03.2016.godine, jer je jedan član komisije, Petar Jeremić iz Beograda, napustio zasedanje, saopšteno je danas iz uprave tog grada.

 

“Petar Jeremić je u konkursnoj komisiji, koja ima zadatak da proceni koji medijski projekti u Gradu Nišu treba da dobiju sredstva na konkursu, izabran je na predlog medijske koalicije koju čine NUNS, UNS, ANEM, NDNV i Lokal press.

Petar Jeremić je konstitutivnu sednicu komisije napustio, navodno, jer se druga dva člana komisije nisu saglasila sa njegovim predlogom da sednicama komisije prisustvuje građanski posmatrač koga je predložio Lokalni aktikorupcijski forum.

Uprava za kulturu Grada Niša izražava žaljenje zbog ovakvog postupka jednog od članova komisije, jer je proces sufinansiranja medija u Nišu potpuno transparentan, što smo i pokazali u prethodnom periodu. Takođe, smatramo da postupanje Lokalnog antikorupcijskog foruma predstavlja neprimeren pritisak na stučnu komisiju koja odlučuje o podeli novca poreskih obveznika Grada Niša.

Postavljamo pitanja:

–              Zašto bi samo LAF imao pravo da postavlja građanskog posmatrača (koji je pritom iz UNS-a, kao i Petar Jeremić koji je predsednik Izvršnog odbora UNS-a), a ne i druge zainteresovane organizacije, tela  ili  građanska udruženja?

–              Zašto LAF vrši toliki pritisak na Grad Niš i rad nezavisne komisije, kada se zna da je koordinatorka LAF-a, Zorica Miladinović stalno zaposlena u dnevnom listu „Danas“, čiji se osnivač „DAN GRAF“ iz Beograda i ove godine prijavio na niškom medijskom konkursu? Zar onda ovakav pritisak na rad nezavisne komisije ne govori o očiglednom sukobu interesa čelnice LAF-a čiji poslodavac za svoj projekat traži novac građana Niša?

–              Zašto Petar Jeremić nije pristao na prisustvo javnosti, kada su druga dva člana komisije predlagala da se zasedanja komisije organizuju u Skupštini Grada Niša ili na nekom od niških fakulteta, gde bi svi zainteresovani za proces projektnog sufinansiranja mogli da prisustvuju sednicama, a ne samo jedna organizacija, čija čelnica je u očiglednom sukobu interesa?

–              Zašto se baš u Nišu vrši toliki pritisak na rad stručne komisije i kakvi interesi stoje iza pokušaja da se opstruira Konkurs za sufnansiranje medijskih projekata od javnog interesa za građane Niša?

–              Koji je interes nevladine organizacije „BIRODI“ koja se predstavlja kao pokrovitelj LAF-a i već mesecima zagovara opstrukciju i traži poništenje gradskog konkursa za informisanje? Zašto baš jedna beogradska organizacija želi da kontroliše i usmerava trošenje novca građana Niša koji je namenjen niškim medijima i produkcijama koje žele da ostvare javni interes na ovoj teritoriji?

Grad Niš i Gradska uprava za kulturu nastaviće da rade po zakonu i preduzeće sve mere da se nastala situacija reši, kako bi se ostvario javni interes u oblasti informisanja”, navodi se u saopštenju koje  u celini prenosimo.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare