KONKURS U DIMITROVGRADU NAKON PRIVATIZACIJE TV CARIBROD

DIMITROVGRAD

„Opština Dimitrovgrad ima u planu raspisivanje konkursa za projektno sufinansiranje medijskih sadržaja u ovoj godini, ali čekamo da se završi privatizacija RTV Caribrod i potpiše ugovor sa kupcem kako bi i ovaj lokalni medij mogao da konkuriše“, rekao je UNS-u predsednik opštine Dimitrovgrad Zoran Đurov reagujući na pismo Koalicije novinarskih i medijskih udruženja upućeno gradonačelnicima i predsednicima opština.

Đurov je dodao i da u budžetu ima novca planiranog za medije i da će opština Dimitrovgrad, po Zakonu, raspisati konkurs.

„Još uvek nismo raspisali konkurs jer je RTV Caribrod u procesu privatizacije, i ukoliko sve bude u redu, uskoro će biti privatizovana. To je naš najveći medij i želimo da mu damo priliku da konkuriše,“ rekao je Đurov.

Podsetimo, Koalicija novinarskih i medijskih udruženja (UNS, NUNS, NDNV, ANEM i Lokal pres) pozvala je lokalne samouprave koje to do sada nisu učinile da raspišu konkurse za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja, u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima.

U pismu upućenom predsednicima opština i gradonačelnicima u Srbiji, Koalicija je  podsetila da novi medijski zakoni predviđaju povlačenje države na svim nivoima iz vlasništva nad medijima, ali nikako ne i ukidanje odgovornosti republike, pokrajine i lokalne samouprave za informisanje građana.

RTV Caribrod uslovno je prodat Radoici Milosavljeviću iz Kruševca za 18.600 evra. Početna cena ovog medija iznosila je 13.933,05 evra. Ukoliko dobije pozitivna mišljenja Ministarstva finansija – Uprave za sprečavanje pranja novca i Regulatornog tela za elektronske medija o nepostojanju smetnji za zaključivanje ugovora, Agencija za privatizaciju će sa kupcem zaključiti Ugovor o prodaji kapitala.

Novinarska i medijska udruženja pozvala su lokalne samouprave da sredstva koja budu opredeljivale za medijske sadržaje po konkursima ne budu simbolična, već u onom obimu koji će obezbediti ostvarenje javnog interesa u sferi informisanja na teritoriji lokalne samouprave, ali i omogućiti da građani budu informisani o stvarima od lokalnog značaja.

Koalicija je preporučila da lokalne samouprave za javno informisanje putem konkursa izdvajaju minimalno dva odsto ukupnog budžeta opštine ili grada.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare