Konferencija povodom dodele sredstava za medije u Vranju

VRANJE

Ispred zgrade Skupštine grada u Vranju, predstavnici OK radija i Novina „Vranjske“,  tačno u podne, održali su konferenciju za novinare nezadovoljni odlukom komisije o raspodeli sredstava namenjenih za javno informisanje.

Novinar Radomir Irić je pročitao zajedničko saopštenje medijskih udruženja koja daju punu podršku kolegama iz nedeljnika „Vranjske“ i OK radija.

O zamerkama na donetu odluku koju je potvrdilo Gradsko veće govorio je programski direktor OK radija, Saša Stojković.

„Za njih ne važi ona biblijska „oprosti im bože ne znaju šta čine“, jer oni tačno znaju šta čine. Televizija Vranje je, po posećenosti, milion mesta iza OK radija, a dobila je 60 odsto državnog, narodnog, građanskog novca. Mogu oni da govore da je to zato što su dobri. Mogu oni da govore da je to javni interes. OK radio traži da se u ovu priču uključi policija, da vidimo gde ide gradski novac, kako desna ruka ide u levi džep. Namera ove vlasti je da to niko ne vidi, kako dele naše pare između sebe. To im nećemo dozvoliti, dok god nas ima, a biće nas. Mi nismo njihova partijska vojska i nikada to nećemo biti. Na ovom konkursu podelili su novac svojim kumovima i rođacima“, rekao je Stojković.

Okupljenim predstavnicima medija obratio se i direktor i glavni i odovorni urednik Novina „Vranjske“, Vukašin Obradović.

„Suština je u tome da opštinska vlast nalazeći formu projektnog sufinansiranja želi da utiša sve ono što ne može da kontroliše od medija u gradu, a to su, pre svega, OK radio i „Vranjske“. Nema drugog objašnjenja. Kada su u pitanju „Vranjske“ ti isti projekti za koje je ovdašnja komisija utvrdila da ne odgovaraju javnom interesu, dobili su sredstva od Ministarstva kulture i ocenjeni su kao odlični. Za ovdašnju komisiju to je bilo sasvim suprotno. Sa druge strane građani Vranja će plaćati Bujanovačku televiziju koja se ne vidi u Vranju ili Televiziju „Zona“ iz Niša, koja se, takođe ne vidi na lokalu. Ovim vlast želi da zavede medijski mrak na jugu Srbije. To su pokušavali od devedestih do danas, svi koji su došli na vlast i nikome nije uspelo. Neće ni njima“, rekao je Obradović.

Na skupu je hteo da govori i većinski vlasnik RTV Vranje i TV Bujanovac, Zoran Veličković koji je tokom konferencije sve vreme ponavljao da je i on nezadovoljan odobrenim sredstvima, iako su ova dva medija dobila ukupno 4,9 miliona dinara. Na skupu je izviždan i nije mu dozvoljeno da se obrati.

Na ovogodišnjem konkursu za sufinansiranje medija OK radio je dobio 200.000, a portal Info Vranjske 150.000. Štampano izdanje ovih novina nije dobilo sredstva.

Na konkursu je bilo 46 projekata, prošla su 22, kojima je odobreno ukupno 14,5 miliona dinara. Najviše sredstava dobili su RTV Vranje i TV Vranjska Plus, preko 11 miliona dinara.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare