Konferencija o zapošljavanju izbeglica odžana u Gradskoj upravi Vranje

VRANJE

Konferencija ,,Zapošljavanje izbeglica – prilika za vranjsku privredu” održana je danas u velikoj sali Skupštine grada Vranja, a prisustvovali su poslodavci iz Vranja, predstavnici lokalne samouprave i izbegla i raseljena lica kojima je Vranje trenutno mesto u kome borave i žive.

Prisutnima se obratila članica Privremenog organa Grada Zorica Jović i istakla značaj integrisanja izbeglih lica u lokalnu zajednicu.

,,Nekada nije bilo lako prihvatiti sve te ljude koji su spas od ratova potražili u Vranju, podsetiću da su nedostajali smeštajni kapaciteti, ali nije nedostajala empatija prema ljudima koji su bili u velikoj nevolji. Uz podršku države, Komeserijata i međunarodnih organizacija, lokalna samouprava uspevala je da pronađe najbolje rešenje za ljude, kojima je Vranje bilo druga kuća. Bilo je mnogo mera koje su u proteklom periodu sprovedene kako bi pomogli tim ljudima da se zaposle, počnu svoj samostalni biznis i integrišu se u našu zajednicu. Pozivam sve privrednike i preduzetnike da otvore svoja vrata za izbegla lica, a lokalna samouprava će biti tu za svaki vid podrške svima kojima je potrebna”, istakla je Jović.

Predstavnica UNHCR-a u Srbiji Ivana Jelić istakla je da smatra da privreda može da pruži veliki doprinos izgradnji boljih života izbeglica, kao i da izbeglice mogu mnogo da pruže kompanijama, zahvaljujući svojim raznovrsnim veštinama, znanjima i iskustvima i pozvala je privredne aktere u Vranju i okolini da budu otvoreni za zapošljavanje izbeglica, jedne od najranjivijih grupa u našem društvu i dodala da je UNHCR na raspolaganju za povezivanje poslodavaca sa potencijalnim kandidatima, kao i svaku vrstu podrške u procesu zaposlenja.

O svojim iskustvima u procesu integrisanja i zapošljavanja izbeglica na današnjoj konferenciji govorili su koordinator za jug Srbije Komeserijata za izbeglice i migracije Republike Srbije Slobodan Savović i biznis partner za održivost IKEA Jugoistočna Evropa Nikola Simonović.

Na skupu se obratila i Ljudmila Mitko iz Ukrajne koja je u Vranju pokrenula sopstveni biznis otvorivši krojačku radnju ,,Be Shine” .

U Centru za azil Vranje više od godinu i po dana borave izbeglice iz Ukrajine, kojim je dobrodošla podrška i u oblasti zapošljavanja.

 Sve kompanije zainteresovane za zapošljavanje i pružanje drugih vrsta podrške izbeglicama mogu se obratiti UNHCR  u Srbiji putem kontakata na zvaničnom sajtu: www.unhcr.rs.

Konferenciju je organizovala Agencija UN za izbeglice (UNHCR) u Srbiji uz podršku Grada Vranja. (kraj)DC/SA

12611-0isAjnXuwMjR-1200.jpg
Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare