Koncert grupe “Eyot” u Medveđi

U četvrtak 19.10 .2023 godine, sa početkom od 19 časova, u Kulturnom centru Medveđa, održaće se koncert grupe “EYOT” iz Niša , kojim se završava ovogodišnji projekat “Umetnička muzika na jugu -Medveđa 2023-čertvrta sezona” podržan od Ministarstva kulture.

EYOT je osnovan 2008. godine u Nišu, u sastavu: Dejan Ilijić – klavir, Miloš Vojvodić – bubanj, Marko Stojiljković – bas i Slađan Milenović – gitara. Njihova muzika predstavlja eklektični zvuk između roka i džeza, panka i ambijentalne muzike, impresionizma i romantizma, čvrsto se oslanjajući na tradicionalnu muziku Balkana i istočne Evrope, ostvarujući pravu mešavinu starog i novog, Istoka i Zapada.

Pobednici su takmičenja „Umbria Jazz Balkanic Windows“ 2009. godine, kao i „MIDEM OFF Showcase“ 2012 takmičenja (Kan, Francuska), najznačajnijeg muzičkog sajma na svetu. Nakon toga usledili su nastupi u više od dvadeset zemalja širom sveta: Austrija, Bugarska, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Kina, Češka, Nemačka, Grčka, Velika Britanija, Francuska, Litvanija, Poljska, Rusija, Severna Makedonija, Crna Gora, Rumunija, Hong Kong, Japan, Južna Koreja, Švajcarska, Slovenija, Slovačka, Italija, UAE, Turska i Srbija.

Njihovo najnovije izdanje u oktobru 2020. izdala je je jedna od vodećih nezavisnih izdavačkih kuća u Americi,“ Ropeadope“, sa distribucijom širom sveta. Album je dobio sjajne kritike, našao se među top 10 najprodavanijih džez albuma na „Bandcampu“ i uvršten je na nekoliko zvaničnih „Spotify“ lista. Francuski nacionalni radio mu je posvetio članak na svom sajtu.

EYOT je aktivan i na domaćoj sceni, na Beogradskom džez festivalu su nastupali dva puta (2013. godine kao sasvim mladi talenti, a 2017. im je pripala čast da ga svečano otvore), kao i na drugim festivalima i u mnogim koncertnim dvoranama širom zemlje: Beogradski džez festival, „Nišvil“, Valjevski džez fest, Novi Sad džez fest, „ Jazzire“ Subotica,“ Jazzibare“ Kraljevo, „Green Town“ Sombor, „Vršac džez fest“…

Nastupali su uživo na nacionalnim radio stanicama u Srbiji (RTV, Radio Beograd 3), Bugarskoj (BNR), Rumuniji (Kluž) i Švajcarskoj (RTS Ženeva).

Na nacionalnoj televiziji, kanalu RTS3, 2019. godine emitovan je njihov KONCERT ZA PRIRODU, snimljen uživo na vrhu Suve planine, na visini od 1515 metara. Nesvakidašnji poduhvat koji pored muzike sastava Eyot promoviše i prirodne lepote republike Srbije, doneo je grupi Eyot plaketu-zahvalnicu od strane Zavoda za zaštitu prirode, za poseban doprinos očuvanju prirode. Medijski pokrovitelj bila je Nacionalna Geografija.

Nacionalna platforma “Srbija stvara” je nedavno uvrstila sastav EYOT na listu svojih kreativnih ambasadora.

(Kraj) ME/AS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare