Koncentracija dece drugog razreda osnovne škole

LESKOVAC

Deca u osnovnim školama vode ubrzan način života, kao i svi ostali. Veliki broj različitih distrakcija dopirinosi tome da pažnja dece bude sve kraća.

Pored održavanja nastave, zadatak učitelja da uspostavi disciplinu na času uopšte nije lak, naročito zbog nedostatka koncentracije koji često prouzrokuje galamu koja ometa i učitelja i ostale učenike.

“Koncentracija dece drugog razreda je teško održiva, kako zbog uzrasta, tako i zbog učestale upotrebe tehnologije kod kuće. Devojčiće mogu duže vremena da drže fokus i disciplinovanije su od dečaka. Od savremenih nastavnih sredstava najčešće se koristi projektor, koji na lakši način približava neka teoretska znanja. Učenici interaktivno učestvuju u razgovorima koji su povezani sa nekim temama iz života. Imaju veći fokus kada odrađuju neke praktične zadatke. Najbolje uče vizuelnim putem i euforični su kada na času ispunjavaju kreativne zadatke”, otkrila nam je učiteljica iz Lebana.

Kod dece ovog uzrasta pametni satovi su aktuelniji od telefona i na taj način komuniciraju sa roditeljima kada je to neophodno posle škole.

“Kada je u pitanju koncentracija, deci je teže da se fokusiraju na konkretne zadatke jer njihov mozak drugačije funkcioniše nego naš. Za početak, veoma je bitno da se iz detetovog okruženja uklone moguće distrakcije poput TV-a, tableta, mobilnog telefona i sličnog. Takođe, treba mu dozvoliti da pravi češće kraće pauze tokom učenja (na svakih 20 minuta), kao i da veće zadatke podeli na nekoliko manjih. Poboljšanju koncentracije značajno doprinose i igre poput sklapanja puzli, igre sa kartama (“tablić”, “uno” i slične), i igre memorije”, navodi master psiholog Milica Knežević. (kraj) JS/ LJS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare