Kompanija Martes DOO ima šest zaposlenih i nikad nije imala proizvodnju

LESKOVAC

Advokat Kompanije “Martes” dostavio je danas Regionalnoj infoprmativnoj ageniji JUGpress , kako je navedeno, “odgovor sa prilogom” u kome se navodi da ta kompanija nikada nije imala sedamdeseta radnika već smao šest i da nema nikakvu proizvodnju.

Ovo je reakcija na tekst : “Martes” otpustio sedamdesetak radnica,

najavljeno neprodužavanje ugovora i u Juri” , koju u celini objavljujemo a advokat nam je “preporučio” i da ubuduće povedemo računa šta pišemo o njima .

Evo odgovora i skeniranog dokumenta iz NSZ u kome se kaže da JUGpress nije dobio 22. januara “nikakvu zvaničnu informaciju” iz leskovačke filijale, to se u pomenutoim tekstu i ne tvrdi.

Odgovor se daje KKR Martini Vesto, piše u zaglavlju dokumenta .

ODGOVOR SA PRILOGOM

Veza: “Martes” otpustio sedamdesetak radnica,

najavljeno neprodužavanje ugovora i u Juri

Poštovani, dana 22. janura 2021. godine, JUGpress kao regionalna informativna agencija nevladine organizacije Centar za demokratiju i razvoj juga Srbije, je objavila članak u elektronskom obliku sa naslovom “Martes” otpustio sedamdesetak radnica, najavljeno neprodužavanje ugovora i u Juri.

Zakonom o javnom informisanju i medijima i to u članu 9, je propisano:  Urednik i novinar dužni su da s pažnjom primerenom okolnostima, pre objavljivanja informacije koja sadrži podatke o određenoj pojavi, događaju ili ličnosti provere njeno poreklo, istinitost i potpunost.

Takođe istim zakonom i to u članu 15 stav 1 tačka 1, je propisano istinito, nepristrasno, pravovremeno i potpuno informisanje svih građana Republike Srbije.

U skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima, a preko svog punomoćnika  u skaldu sa članom 98 stav 1 tačka 5, članom 83, u zakonskom predviđenom roku a u vezi člana 86, zakonski zastupnik pravnog lica MARTES DOO, stavalja sledeći

ODGOVOR U VEZI OBJAVLJENOG ČLANKA

 sa

ZAHTEVOM ZA OBJAVLJIVANJE ODGOVORA

Poštovani, u vezi članka koji ste objavili dana 22. janura 2021. godine, ističemo da su navodi u članku neistinite sadržine.

            Naime kompanija Martes DOO je osnovana 28.03.2017. godine. Ista se tokom svih ovih godina bavi – Trgovinom na malo odećom u specijalizovanim radnjama, a kao njen glavni brend na tržitu se pojavljuje brend MARTINI VESTO (a koji kao brend ne može upošljavati lica). Od osnivanja, kompanija i navedeni brend uživa veliki ugled, kako u javnosti, tako i kod domaćih i kod stranih partnera.

Od dana svog osnivanja, do danas, kompanija nikada nije imala “sedamdesetak radnika”, pa samim tim nikada nije ni mogla da otpusti toliki broj upošljenika, pa i vest koja se pojavila u vašem članku Leskovačka firma “Martes” , poznata po odevnoj marki “Martini vesto” otpusila je od početka ove godine sedamdesetak radnica i radnika, potvrdjeno je JUGpressu u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, apsolutno ne može biti tačna.

            Pravno lice MARTES DOO se bavi trgovinom na malo odećom u specijalizovanim radnjama. MARTES DOO se nikada nije bavilo proizvodnjom, odnosno “šivenjem” odela, pa samim tim NIKADA NIJE POSTOJALA POTREBA ZA UPOŠLJAVANJEM TOLIKO BROJA LJUDI, koji bi bili upošljeni na poslovima “šivenja”. I dan danas MARTES DOO ima ukupno 6 upošljenika, čiji je zadatak vođenje pregovora, zaključenje Ugovora, distribucija, marketing i prodaja a u vezi svog brenda MARTINI VESTO.

            Takođe iznenađeni vešću koju ste objavili, podneli smo zahtev Nacionalnoj službi za zapošljavanje, Filijali Leskovac, a koju ste označili kao izvor informacija, u vezi sa podacima koje ste objavili u svom članku.

            Napominjemo opet, da smo bili iznenađeni takvim iznetim podacima, sačuđeni da Nacionalna služba za zapošljavanje uopšte može da da takav podatak a posebno iz razloga jer na zavodu iste nikada nisu mogla biti prijavljena “sedamdesetak radnika”  koja su dobila otkaz od strane MARTES DOO, iz razloga što opet napominjemo, MARTES DOO nikad nije imao toliki broj upošljenika. Iz tih razloga, bili smo prinuđeni da proverimo tačnost tih informacija.

            Kao odgovor dobili smo zvanični dopis Nacionalne službe za zapošljavanje, Filijala Leskovac od 26.01.2021. godine, a koji Vam dostavljamo uz odgovor i zahtev za objavljivanje odgovora, u kome se navodi da ni Vaša redakcija niti bilo koja druga nikada nije dobila takve informacije koje ste izneli u vašem članku.

            Smatramo da ovakvo iznošenje neproverenih podataka, koji su neistinitog sadržaja, i koji nisu dobijeni očigledno od strane pomenutog izvora u obajvljenom članku, mogu u velikoj meri uticati na poslovanje naše kompanije, urušiti ugled kako kod domaćih i tako i kod stranih partnera, urušiti naš ugled u javnosti, i stvoriti negativnu atmosferu koji bi nasoj kompaniji pričinila nenadoknadivu štetu.

            Takođe kompanija MARTES DOO je uvek bila otvorena za sva pitanja medija. Kako bi izbegli eventualne sudkse postupke, naknadne članke sa “neproverenim – neistinitim” sadržajem, ovim putem Vas obaveštavamo o našem odgovoru i zahtevu za objavljivanje istog, kao i da smo spremni da ubuduće odgovaramo na sva Vaša pitanja, a koja se tiču naše kompanije.

            Ovo je naš odgovor.

            Na osnovu svega navedenog, molimo vas da u skladu sa članom 83 stav 1 i članom 87  Zakona o javnom informisanju i medijima objavite ovaj odgovor sa svim prilozima koji jasno ukazuju na iznošenje netačnih informacija u vezi kompanije MARTES DOO, odnosno u vezi članka koji je objavljen od strane Vaše redakcije.

PRILOG: Dopis NSZ Filijale Leskovac, specijalno punomoćje.

U Leskovcu, dana 27.01.2021. godine.

Adv. Miloš Simonović

Prati
Obavesti me o
guest

30 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
NSZ
NSZ
3 godine pre

Dejanu direktoru uputite zahtev da Vam u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu infirmacijama od javnog znacaja sada zvanicno to isto kaze, pa to i objavite i Vas zahtev i njegov odgovor. Mesko usmeno naredjuje a sve sto pozeli sprovodi pomocu njegovi poslusni direktori, nacelnici, urbanisti. Oni su poluge bande. Oni misle sa su zasticeni. Jer kad proveravate, nema Meskove krivice. Svi Meskovi tragovi vode u institucije ciji rukobodioci pojma nemaju da su krivci i zato molim jugpress u ime gradjana da trazite zvanicne informacije i od njih licno, kao o odgovornih lica. Pitajte urbanistu da li je konkretno izmenjen plan gde zida neki tajkun. Zatim Toplanu kojim planom je uveo grejanje Bagdalinoj zgradi. Tek kad krenu licno da se češu jer ih svrbi, zapitace se za koga direktori rade i uplasiti da mogu da odgovaraju, da ih Mesko nece zastiti.

banda
banda
3 godine pre

Leskovacki Danilo Z.Markovic dzabe se oblaci, dzabe pije, dzabe jede i u kucu mu donose, dzabe gradi, dzabe mu rade infrastrukturu u sve 5 ulice gde je nasledio tetku, poklanjaju mu vikendice na Vlasinu, u Jasunju, stan na Zvezdari. Zato ce da ubije da ostane na vlast zauvek. On vadi pare samo u izbori, da plati glasove. Ali ne svojim novcem. Vec iz budzeta svih nas gradjana kao za Kukulovce, i iz dzepova donatora. Donatori su upravo tajkuni koji nelegalno grade iznad poslasticarnica, robnih kuca, po naseljima grada gde je zabranjeno, u centru gde nema toplovoda pa im ga mi gradjani platimo da im se dovede. Jednom recju. Motkom treba razjuriti bandu. Koja je kao hobotnica i beogradsojj vlasti platila nasim plantazama sopstveni opstanak. I nemoj da sam cuo da ne valja Miki, Kiki, liki,Cile, Brile, Obrad, Konrad. Ko god uzme motku, dobar je. Da spasi narod od ovog zla. Motka je figurativan izraz za smenu na izborima pomocu zakonski dozvoljenih stedstava i svaka slicnost s usr.nom motkom je slucajnost. A izmene planova grada u susret tajkunima jugpress hitno treba da istrazi jer urbanisti rade za tajkune.

Zašto postojite
Zašto postojite
3 godine pre
Odgovori  banda

Glupo je raspravljati vise o ovoj temi. Tuzilac samo na osnovu ovog teksta ima osnov sumnje da pokrene bar dva krivicna dela protiv ovog prevaranta, a ima osnova i za pritvor !!! Svima je jasno da se radi o milionskim utajama, pa ako ovo ne procesuiraju, smesi se njima pritvor cim se ponovo uspostavi sistem.

Teletabis
Teletabis
3 godine pre

Ovamo Martes doo se zali na jugpress od nacionalne sluzbe dopis za krojacku radnju KKR Martini Vesto a mi svi teletabisi. Pa advokat je mogao bar firme da usaglasi …:-)

Djura Leskovac
Djura Leskovac
3 godine pre

Poštovana urednice, da krenemo redom:

– Dirnuli ste u nešto, što po nečijem mišljenju niste smeli, i to je dobra vest. Posao novinara je da “čačka mečke i rastura osinja gnezda”. Ako nemate “kohones” za to, onda uvek možete da pišete o podeli “Leskovačkog glasnika” i “SNS informatora”. Neki samo od toga i žive, zar ne? I to dobro žive!

– Dobra vest je i da Vam se uvaženi advokat obraća prilično oprezno i pomirljivo, što po mom iskustvu znači da njegov klijent želi da se “talas” koji ste svojim tekstom prouzrokovali, ne pretvori u buru. Hoću da kažem sledeće:

– Da zastupnik “Martesa” u odbrani svog klijenta zaista ima neoborive argumente da ste Vi u krivu, Vi biste u ovom odgovoru dobili pretnje tužbom za materijalnu štetu i izazvanu duševnu bol. U stvari, tužba bi već bila podnešena! Kako toga nema, slobodan sam da tvrdim da advokat samo preventivno preti “praznom puškom”, jer ko zna kakvi su sve registraciono-pravni marifetluci sa ovom firmom u pitanju? U stvari on Vam uopšte i ne preti, već Vas otvoreno poziva na “saradnju”?!
Onako usput, imaju odličnu žensku liniju “Lana Griss”, što već verovatno znate. 🙂

– A kao što svi još bolje znamo, gradonačelnik Leskovca je sredinom prošle godine posetio firmu “Martes”, što je pored mnogih medija zabeležio i zvanični sajt Grada Leskovca. (https://www.gradleskovac.org/index.php/vesti/firma-martes-cuva-deo-leskovacke-tradicije-16-06-2020)
Tamo lepo piše da je gradonačelnik Leskovca rekao da “fabrika Martes, vlasnika Ljubiše Markovića, u proizvodnji i 30 maloprodajnih objekata zapošljava više od 300 (TRISTA) radnika.”
Gradonačelnik takođe navodi da brend “Martini Vesto” postoji od 1988. godine”. To je otprilike trenutak kad je pukla tikva u nekadašnjoj zajedničkoj, niško-leskovačkoj firmi “Montobene”.

Dakle, imate krunskog svedoka da u Vašem tekstu koji je izazvao ovaj “demant”, ništa nije bilo neistinito! Drugi svedok Vam mogu biti ja. Jer ako Ljubiša Marković zaista ima samo 6 upošljenika, onda sam ja (bio ili jesam) “emotivno vezan”, za više od polovine njegove firme (ograničavam se samo na maloprodajni deo!).

– Podsetiću Vas sada na nešto što na prvi pogled nema nikakve veze sa temom. Gospodin Danilo Ž. Marković, nekadašnji ministar pravde Republike Srbije je imao ozbiljan životni problem. Zbog svojih telesnih gabarita, nije uspevao da pronađe adekvatne košulje. Problem mu je rešio nekadašnji direktor “Prvog maja” iz Pirota, gospodin Dragan Nikolić. Ministru su u Pirotu uzete njegove mere i košulje su stizale kad god mu je to bilo potrebno, dokle god je bio živ. U Pirotu se priča, a i on sam je to izjavio u jednom intervjuu, da ih je plaćao! Zašto Vam ovo pričam? Zato što sam se jednom prilikom našao u prilici, da dok sam probao jednu predivnu košulju u kabini, u isti butik uđe simpatična plavuša koja radi u MUP-u i od ljubazne prodavačice zatraži muški džemper veličine XXXXL. I naravno, da takvog nije bilo. 🙂
Ponoviću pitanje od maločas, zašto Vam sve ovo pričam? Pa zato što se zbog svega što sam napred naveo, dobija dozvola za krađu lokala u centru Leskovca!!!

– Uzgred ja lično imam više od 40 košulja “Martini Vesto” (verovali ili ne 🙂 ), kao i nekoliko sakoa i par odela istog brenda. I mogu vam reći da ih obožavam. Obožavam i način na koji mi je za svaku košulju uzimana mera za sitne prepravke.

Poštovana urednice, da polako privodim kraju:

– Načeli ste priču koju morate završiti i ja sam siguran da hoćete, jer nisam stekao utisak da ste se nešto preterano “štrecnuli”. Ukoliko pak iz ko zna kog razloga nećete, onda ću ja. Za razliku od Vas, mene ne zanimaju odgovori Meskovog prišipetlje iz NSZZ. Imam ja svoje insajdere na licu mesta. 🙂

Zadnji put uredio 3 godine pre Djura Leskovac
Popara
Popara
3 godine pre
Odgovori  Djura Leskovac

Imaš 40 martes košulja? Ma ko bi rekao? A zašto sam onda ja ubedjen da nosiš pocepan donji veš, da si izuzetno neuredna osoba i da informacije crpeš po birtijama?

Djura Leskovac
Djura Leskovac
3 godine pre
Odgovori  Popara

Zaboravio si da dodaš, i da jedem poparu. 😀

?kako pobogu
?kako pobogu
3 godine pre
Odgovori  Djura Leskovac

Urednice, gde je moj komentar o 40 košulja i jednom razbojniku? Nestao u vidu lastinog repa? 🙂

lale
lale
3 godine pre

Veliko postovanje za redakicju Jugpress, ovako to rade ozbiljne novine….Kao prvo kompanija Martes nije osnovana godine 2017. Mi starji znamo da je ona pocela sa radom 90i neke i to kao ortacko drustvo, kao i jos jedan butik (komision) pored toga..

Mile
Mile
3 godine pre
Odgovori  lale

Markovic je bio jedno vreme sef prodavnice u DP ”Tekstil” i kad ga je 90-ih napustio otvorio je jedan butik a posle toga ekspresno postao veliki privrednik….

lale
lale
3 godine pre
Odgovori  Mile

Vrlo je moguce..

Mrmot
Mrmot
3 godine pre

Znači radnici nisu bili prijavljeni, baš lepo što priznaju.

Zašto postojite
Zašto postojite
3 godine pre

Bravo Jugpresu koji je naceo veliku aferu … Martes je ovih dana dobio i dozvolu od gradonacelnika da svojbutik u centru nadzida za jos dva sprata sadozvolom za parkiranje pore butika odnosno na trotoaru pored semafora …

Cinjenice
Cinjenice
3 godine pre

Martes od kada postoji ima registrovan STR na veliko i malo ?? Fabrika na ulazu u grad je “na crno” i po tom osnovu svi zaposleni u inspekciji rada treba da dobiju krivicne prijave, zato sto su znali da preko 50 ljudi radi na crno za mizerne plate od 180 evra. Ako nece vlast da sprovodi zakon treba opozicija da pusti prijave martesu i inspektorima rada.

Zažuljenko
Zažuljenko
3 godine pre
Odgovori  Cinjenice

Zašto da im opozicija pušta prijavu, kad je jedan od njihovih ciljeva da se i oni besplatno oblače u Martesu?

Tutku jaše taj
Tutku jaše taj
3 godine pre
Odgovori  Zažuljenko

I oblačili su se, i redovno “pomagali” našim parama omiljenog privrednika svih lokalnih vlasti. Samo radi podsećanja, ovi su ga preuzeli. A svi znamo kako je gradonačelniku “žao” što se nije bavio preduzetništvom, pa se yato i divi i pomaže “sposobne”.

teraj dalje
teraj dalje
3 godine pre

ja kolko znam martes postoji 30 godine a sto otvaraju svaku godinu po jednu firmu sa slicnim imenom i sad je lako optuziti jugpress da nepise istinu jer nisu pogodili ime firme gde su stvarno otpusteni radnici tako da je to jedna obicna muljaza

Sarma
Sarma
3 godine pre

Postovani Jugpress ,treba da vas je sramota !

Lemi- Prevodilac sa privredničkog na srpski
Lemi- Prevodilac sa privredničkog na srpski
3 godine pre
Odgovori  Jugpress

Urednice, verovatno misle na to da u gradu ne postoji nijedana značajniji preduzetnik, koji ne drži radnike na crno, pa zašto baš njih, zašto prvo njih “raspinjete”.

Lemi- Prevodilac sa privredničkog na srpski
Lemi- Prevodilac sa privredničkog na srpski
3 godine pre
Odgovori  Jugpress

Spisak, gospođo, Ljiljana. Spisak sa svim tim navodno privatnim preduzećima na državnoj .isi. Svi oni tzv veliki koje inspektori ne smeju da spomenu, dok malim preduzetnicima deru kožu s leđa.

Dakle, maksimalni vid istraživačkog novinarstva.

I ovim sam prezadovoljan. odmah da se razumemo. Odlično radite svoj posao, veoma profesionalno.

lale
lale
3 godine pre
Odgovori  Jugpress

Zato sto nekome smeta sto iznosite istine, mozda treba nekog drugog da bude sramota.

Sarma
Sarma
3 godine pre
Odgovori  Jugpress

Zato sto se sluzite neproverenim informacijama i tako nanosite stetu i sebi i drugima,sve zarad senzacionalizma i vece citanosti. Poput svakog tabloida to vam je verovatno jedini nacin da se odrzite,tako da vas razumem. Na kraju ne moze svako da bude Jugmedija 🙂 .

Sarma
Sarma
3 godine pre
Odgovori  Jugpress

Nije bilo pitanja .Vi se ocigledno najvise uzbudjujete pa svake nedelje po jedan clanak 🙂

Sarma
Sarma
3 godine pre
Odgovori  Jugpress

Hahaha,ova vam je dobra 🙂

Lesko
Lesko
3 godine pre
Odgovori  Sarma

A zbog cega? Jel vi zivite u Tunguziji ili u Leskovcu i nikad niste do 2017 culi za Martes i zanjihovu fabriku. A to sto se na jednoj adresi regidtruju po nekoliko firmi i sto menjaju naziv svake godine zbog utaje poreza to vam ne smeta?

Pertackibot
Pertackibot
3 godine pre

Ako Martes zajedno sa upravom ima ukupno šest prijavljenih radnika, to može jedino da znači, da su desetine radnice radile neprijavljene.
Slika je preuzeta sa ovog portala.

Martes-radnice.jpg