Kompanija „Aunde“ zvanično zakupac poslovnog objekta koji je koristio „Džinsi“, direktor kaže da nemaju sindikat jer su “kao porodica”

LESKOVAC

Gradonačelnik Goran Cvetanović u ime Grada Leskovca i generalni direktor kompanije „Aundi“ Anino de Venecija potpisali su Ugovor o zakupu poslovnog prostora. Italijanska kompanija će koristiti prostor nekadašnje „Sintetike“, odnosno prostor u kome je donedavno poslovala fabrika „Džinsi“.

„Sada zvanično možemo objaviti da je Leskovac postao dom još jednoj inostranoj kompaniji koja će zaposliti najmanje 350 radnika. Svako radno mesto je značajno za naš grad, svaki zaposleni sugrađanin dobija priliku da unapredi svoje umeće, da se razvija, doprinosi sebi, svojoj porodici i čitavom društvu. Zato je Leskovac uvek otvoren za sve investitore, bilo da svoj kapital ovde želi da uloži inostrani gigant ili porodična lokalna firma“ rekao je gradonačelnik naglasivši pritom i da je „Aunde“ kompanija koja je pored prepoznavanja Leskovca kao sredine pogodne i sigurne za razvoj poslovanja, kompanija koja je razumela i situaciju radnika kompanije „Džinsi“, te im je dala prednost prilikom obavljanja razgovora.

„Ali, vrata njihove firme su svakako otvorena i za druge zainteresovane. Zahvaljujemo gospodinu De Veneciji i njegovim saradnicima što su prepoznali potencijale našeg grada, što su razumeli naš trud da stvorimo povoljno poslovno okruženje i izabrali da nas uključe u svoju veliku internacionalnu porodicu proizvodnih pogona. Kompanija će imati sigurnog partnera u lokalnoj samoupravi sve dok se poštuju međusobne obaveze.“

Anino De Venecija naglašava da će biti potrebno da svi zajedno rade posvećeno i mnogo, za dobrobit čitave zajednice, za dobrobit firme i pre svega za dobrobit radnika.

„Mi smo specijalizovani za proizvodnju u okviru tekstilne industrije. Najneophodniji su nam šivači, a trebaće nam i tehničko-admistrativna podrška, specijalizovano osoblje… Do sada nam se javilo oko stotinak iskusnih šivača, ali nama treba mnogo više, tako da su svi dobrodošli.“

Na pitanje koliko radnika „Džinsija“ je izabrano da počne da radi u „Aundeu“ gradonačelnik Cvetanović je rekao da je intervju urađen sa mnogima i da pretpostavlja da će skoro svi koji imaju iskustvo biti primljen.

Direktor Anino De Venecija kaže da je počela selekcija što je prvi uslov da bi mogli da počnu da zapošljavaju ljude.

„To je završeno i spremni smo da krenemo da radimo od 1. avgusta.“

Na konstataciju da u ugovoru piše da firma „Aunde“ ima rok od najdalje tri godine da započne proizvodnju i zaposli pomenutih 350 radnika, rečeno je da se radi o zakonskom roku i da je zato pomenut, a gradonačelnik je dodao da će 300 radnika biti uposleno od 1. septembra.

Postavljeno je i pitanje sindikalnog organizovanja radnika, a direktor Anino De Venecija je rekao da u Jagodini, gde i sam živi već devet godina, u njihovom pogonu je najpre bilo 200, a danas je 900 radnika.

„Nikad nismo videli potrebu niti želju radnika za sindikalnim organizovanjem, jer poslujemo kao jedna velika porodica. Uglavnom smo jedinstveni i jednoglasni. Verujemo da ćemo na isti način nastaviti da poslujemo i u Leskovcu.“

Direktor Anino De Venecija je na pitanje novinarke JUGpressa da li u Italiji u „Aundeu“ postoji sindikalna organizacija, odgovorio da skoro deset godina živi u Srbiji i da nije upućen u aktuelna dešavanja, te da se bavi Srbijom.

„Mi poštujemo sva zakonska prava radnika, ali ponavljam da nam se do sada nije desilo da dođu radnici sa takvim zahtevom. Funkcionišemo kao porodica.“

KO SU ONI

Italijanska kompanija „Aunde srb“ doo deo je Aunde grupe, osnovane 1899. godine, i predstavlja jednu od vodećih svetskih kompanija u svojoj delatnosti koja se nalazi među 100 najvećih dobavljača u automobilskoj industriji, sa 40 proizvodnih pogona u čak 20 zemalja. U Srbiji proizvode auto-sedišta i presvlake za auto-sedišta.

PLATE

Dogovoreno je da početna plata radnika bude 43.000, za šest meseci da se poveća za 5.000, a kroz godinu dana dodatnih 3.000. (kraj) IS/LJS

Prati
Obavesti me o
guest

2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Miki
Miki
10 meseca pre

Naučili ljudi da radiv za najniske plate, pa je za nji i minimalac premija. A firme sas goleme plate se usmeravav na sever. Nećev oni da radiv za crkavicu, ko mi na jug.
A i ova vlast zna da će svakako najviše sigurni glasovi da dobije ovde, kako god da radi. Mi, leskovčani, ne znamo drugačije.

Pravda
Pravda
10 meseca pre

Kod njih u Italiji, “porodica” i njeno funkcionisanje je dobro poznato.