Komesar SE za ljudska prava pozvao države da preuzmu vlasništvo nad Inicijativom REKOM

BRISEL

Komesar Saveta Evrope (SE) za ljudska prava pozvao je države da podrže osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava počinjenim na teritoriji bivše Jugoslavije od januara 1991. do decembra 2001. godine (REKOM).

U izveštaju „Nestale osobe i žrtve prisilnih nestanaka u Evropi“ , objavljenom 22. februara 2017. godine, Komesar je ukazao da je REKOM-u neophodna politička podrška jer su „utvrđivanje istine o teškim kršenjim ljudskih prava i prisilnim nestancima, kao i uvažavanje i sećanje na žrtve ovih zločina ključni za dostizanje trajnog mira i pomirenja“.

Prema njegovim rečima, Inicijativa za osnivanje REKOM-a je posebno važna, jer je u Evropi osnovano jako malo komisija za istinu, uprkos tome što je pravo žrtava na istinu prepoznato u međunarodnom pravu[M2] .

Takođe, Komesar SE za ljudska prava među preporukama je naveo da države treba da podrže uspostavljanje efikasnih i nezavisnih nacionalnih ili regionalnih tela za utvrđivanje istine, a da države naslednice bivše Jugoslavije treba da preuzmu vlasništvo nad Inicijativom za REKOM.

U Izveštaju su sumirani nalazi i preporuke komesara za unapređivanje potrage za nestalim osobama i zaštitu prava žrtava prisilnih nestanaka u državama članicama Saveta Evrope.

Izveštaj je usledio nakon okruglog stola sa braniocima[M3]  ljudskih prava koji je sredinom 2016. godine održan u Strazburu, a na kojem su učestvovali predstavnici SE, Specijalni izvestilac UN o braniocima ljudskih prava, član Radne grupe UN za prisilne nestanke i branioci ljudskih prava iz država članica SE, među kojima i Fond za humanitarno pravo.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare