Kombinovana nastava u Leskovcu, Vranju, Nišu, Vlasotincu, Lebanu, Vladičinom Hanu

BEOGRAD-LESKOVAC-VRANJE-NIŠ-VLASOTINCE-LEBANE-VLADIČIN HAN

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je da u narednoj nedelji neće biti mesta u Srbiji u kojem će cela škola raditi onlajn, te da su pre donošenja takve odluke razmotreni svi važni podaci.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja saopštilo je da je Tim za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola doneo odluku da od ponedeljka neće biti lokalnih samouprava u kojima će cele škole raditi po trećem modelu.Ministar Branko Ružić

Kako je obrazloženo, ta odluka je bazirana na boljim podacima koji se odnose kako na obrazovne ustanove, tako i na same lokalne samouprave.

Podaci potvrđuju ono što govorimo godinu dana – da škole nisu mesto transmisije, kao i da se deca zaražavaju najviše van škole, navodi se u saopštenju.

Ministar zato poručuje da je važno da roditelji ne šalju decu u školu ukoliko bilo ko od ukućana oseća ikakve simptome ili je zaražen.

“Deca su nam najvažnija i moramo se svi potruditi da se obrazovanje odvija za njih najkvalitetnije – a to je neposredna nastava”, poručuje ministar.

Kombinovana nastava u 23 mesta 

Drugi model, odnosno kombinovana nastava, primenjivaće se u srednjim školama na teritoriji 23 lokalne samouprave.

Te lokalne samouprave su: Bajina Bašta, Beograd, Valjevo, Velika Plana, Vladičin Han, Vlasotince, Vranje, Vrnjačka Banja, Ivanjica, Kragujevac, Lajkovac, Lebane, Leskovac, Niš, Novi Pazar, Pirot, Prokuplje, Sjenica, Temerin, Ub, Užice, Čačak i Šabac.

Ovaj model podrazumeva kombinovanje neposredne nastave i nastave na daljinu, a odeljenja su podeljena u grupe.

U svim ostalim osnovnim i srednjim školama u Srbiji se primenjuje prvi model organizacije obrazovno-vaspitnog rada koji podrazumeva neposrednu nastavu u školama.

Razmotreni svi važni podaci

Za svako mesto u Srbiji Tim je razmotrio opštu epidemiološku situaciju, podaci iz nadzora o oboljevanju od kovid-19 kod učenika i nastavnika, kao i podaci o utvrđenim klasterima obolelih, odnosno broju odeljenja i grupa koja su prešla na drugi i/ili treći model nastave usled oboljevanja učenika.

Prema podacima iz nadzora, preuzetim iz elektronskog sistema “Servis javnog zdravlja” koje je Ministarstvu dostavio Institut za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut” u nedelji od 20. do 29. septembra broj obolele dece školskog uzrasta od šest do 18 godina je bio 3.834 (0,49 odsto) obolelih.

U osnovnim i srednjim školama, ukupno je 297 (0,75 odsto) odeljenja (16 i manje učenika) koja su zbog najmanje tri slučaja infekcije sa nastave u školi prešla na onlajn nastavu.

Zbog najmanje dva slučaja infekcije, sa nastave u školi na kombinovanu nastavu je prešlo ukupno 1.417 (3,57 odsto) odeljenja (17 i više učenika), dok su sa kombinovanog na onlajn model u prethodnih 10 dana prešle 242 grupe (0,61 odsto) – zbog pojave tri slučaja infekcije učenika.

Izvor: RTS

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare