Komasacija menja katastarske granice opština

LESKOVAC

Gradsko veće je na ovoj sednici dalo pozitivno mišljenje o promeni granica katastarskih opština Milanovo, Gornje Stopanje, Donje Stopanje, Vinarce, Podrimce i Zalužnje, u postupku sprovođenja komasacije zemljišta. Promena granica nastala je kao posledica komasacije, rekao je šef Odeljenja za privredu i poljoprivredu Boban Sokolović.

Na području ovih katastarskih opština u prethnodne dve i po godine sprovođen je proces komasacije na površini od hiljadu 096 hektara. Taj proces je, kada su u pitanju geotehnički radovi, završen, i rezultirao je novim parcelama pravilnog oblika površine između 3 i 6 hektara novom putnom mrežom, a rešeni su i imovinsko-pravni odnosi na tom komasacionog području.

U toku izvođenja geodestko tehničkih radova, objasnio je Sokolović, naročito pri formiranju novih tabli i parcela pravilnog oblika, kao i nove putne mreže, došlo je do toga da su unutar komasacionog područja na vrlo malim površinama poremećene granice katastarskih opština. U skladu sa Zakonom o državnom premeru i katasrtu, o promeni granica katastarskih opština odlučuju Vlada Republike Srbije, na predlog lokalne samouprave. Potrebno je da Skupština grada da pozivino mišljenje o predlogu promene granica, koje se onda dostavlja Republičkom geodetskom zavodu, dok odluku donosi Vlada Srbije, a katastar po službenoj dužnosti upisuje nove granice.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare