Komandant KFOR-a: Formiranje zajednice srpskih opština kontroverzno pitanje

PRIŠTINA

Komandant KFOR-a (misija NATO na Kosovu) general-major Mikele Risi (Michele Risi) izjavio je da je tačka u dijalogu Srbije i Kosova pod okriljem Evropske unije koja se odnosi na formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) kontroverzno pitanje, koje sa sobom nosi određeni rizik.

„Veoma kontroverzna tačka u dijalogu je vezana za formiranje zajednice opština u kojima su Srbi većinsko stanovništva i kakva će joj funkcija i izvršnu moć biti tada dodeljene“, izjavio je Risi tokom obraćanja na konferenciji Fondacije NATO odbrambenog koledža u Rimu posvećenoj evropskoj i evroatlanstkoj integraciji država Zapadnog Balkana.

„Više predstavnika kosovskih Albanaca upozorilo je na rizik od „bosnizacije“ Kosova, što bi moglo ugroziti državni entitet Kosova“, naveo je Risi.

On je naglasio da je Vašingtonski sporazum koji su sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) 4. septembra u Beloj kući potpisali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti (Avdullah) pomogao u stvaranju povoljnog trenutka za izgradnju poverenja Beograda i Prištine.

„Sporazum u 16 tačaka svakako predstavlja korak napred u normalizaciji ekonomskih i trgovinskih odnosa i podsticaj aktivnostima EU“, naglasio je Risi i istakao da KFOR čini sve u cilju sprečavanja da Kosovo postane zamrznuti konflikt, ali da „rizik postoji“.

Sastanak eksperata u okviru dijaloga između Srbije i Kosova zakazan za ponedeljak, 28. septembar je odložen, zbog kako je saopštio specijalni izaslanik Evropske unije (EU) za dijalog, Miroslav Lajčak „zbog povećanog opreza u vezi sa COVID-19“

Tom sastanku trebalo je da prisustvuju glavni pregovarači iz Prištine i Beograda Skender Hyseni i Marko Đurić kako bi nastavili raspravu oko finansijskih potraživanja strana i imovine.

Iako ranije najavljena, tema Zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu je skinuta sa dnevnog reda sastanka.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare