Kiparski revizori kritikuju šemu keš za pasoš

Revizorska kancelarija Kipra saopštila je da je ta zemlja možda izdala hiljade pasoša bez odgovarajućeg odobrenja u okviru šeme “državljanstvo za investicije” koju, strahuju kritičari, mogu da iskoriste oni koji peru novac i drugi kriminalci.

Kipar je za investiciju od najmanje dva miliona evra davao svoje pasoše koji garantuju putovanja bez viza širom EU, čija je članica ta zemlja postala 2004.

Ta šema, za koju kritičari kažu da je netransparentna i da nosi rizik od pranja para, popularna je kod Rusa i Ukrajinaca i, od nedavno, kod državljana Kine i Kambodže.

Kiparska revizorska kancelarija, nezavisno telo, saopštila je da njena istraga ukazuje da je vlada prekoračila ovlašćenja kada je davala državljanstva ne samo pojedinačno podnosiocima zahteva, već i njihovim porodicama.

“Ovlašćenja data vladi odnose se na strane biznismene i investitore a ne na članove porodica”, navodi se u izveštaju.

To pitanje bi potencijalno moglo da se odnosi na hiljade slučajeva i zato bi trebalo da ga razmatra komisija koja bi, ako je potrebno, oduzimala državljanstvo.

Ministarstvo unutrašnjih poslova, koje obrađuje zahteve, odovorilo je da su se revizori bavili pitanjem “izolovano”, fokusirajući se na specifični period vremena. Takođe su optužili regulatora da istragom prekoračuje ovlašćenja.

U ministarstvu kažu i da će sačekati na rezultate odvojene istrage koju je naložio državni tužilac i zatim preduzeti neke mere ako bude potrebno.

Šema “državljanstvo za investicije” pod budnim je okom i na Kipru i u EU. Nikozija međutim brani tu šemu, mada priznaje ranije nedostatke i kaže da su uklonjeni.

Pre godinu dana mediji su pisali da su državljani Kambodže iz uskog kruga saradnika dugogodišnjeg lidera Hun Sena, kao i članovi njihovih familija, dobili kiparske pasoše, što je nateralo vlasti da preispitaju šemu.

Zatim je u avgustu 2020. Al Džazira izvestila da se najmanje 60 ljudi koji su dobili državljanstvo između 2017. i 2019. može smatrati visoko rizičnim i da bi verovatno ostali bez državljanstva da su primenjivana nova, stroža pravila uvedena posle toga.

Glavni kiparski revizor Odisejas Mihaelides često se spori sa vladom oko nadležnosti. Poslednji put do spora je došlo nakon zveštaja Al Džazire.

Izvor: EURACTIV.com with Reuters

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare