Komandant civilnih operacija EU na Kosovu

PRIŠTINA

Komandant civilnih operacija EU Vinćenco Kopola posetio je Kosovo 2. i 3. aprila.

On se sastao s predsednikom Hašimom Tačijem, premijerom Ramušom Haradinajem i ministrom pravde Abeljardom Tahirijem, kao i s visokim predstavnicima međunarodnih organizacija i ambasadorima država članica EU na Kosovu. Održao je, takođe, sastanke sa šeficom EULEKS-a Aleksandrom Papadopulu i višim rukovodiocima te misije.

„Ovo je moja druga poseta Prištini u svojstvu komandanta civilnih operacija nakon prve uvodne posete u decembru prošle godine.  Bilo mi je zadovoljstvo sresti se s predsednikom Tačijem po prvi put i sastati se opet s remijerom Ramušom Haradinajem i drugim ključnim visokim zvaničnicima Kosova kao i sa predstavnicima međunarodne zajednice,“ izjavio je Kopola.

On je istakao da su mu ovi sastanci pružili dobru priliku da zajednički s ključnim partnerima proceni stanje implementacije sadašnjeg mandata EULEKS-a nakon završetka rekonfiguracije misije polovinom decembra prošle godine.

ptr

„Pomoć EULEKS-a partnerima na Kosovu se promenila, što je rezultat njegovog novog mandata 2018-2020, ali posvećenost misije da pomogne kosovskim vlastima u jačanju sistema vladavine prava ostaje ista“, istakao je Kopola.

cof

Komandant civilnih operacija vrši komandu i kontrolu na strateškom nivou za planiranje i sprovođenje svih civilnih misija Zajedničke  bezbednosne i odbrambene politike EU širom sveta, što uključuje i EULEKS.


KUMTESË PËR SHTYP – Komandanti i Operacioneve Civile të BE-së e vizitoi Kosovën 

PRISHTINË

Komandanti i Operacioneve Civile të BE-së, z. Vincenzo Coppola, e vizitoi Kosovën më 2 dhe 3 prill. Ai u takua me Presidentin Hashim Thaçi, Kryeministrin Ramush Haradinaj dhe Ministrin e Drejtësisë Abelard Tahiri, si dhe me përfaqësuesit e nivelit të lartë të organizatave ndërkombëtare dhe me ambasadorët e Shteteve Anëtare të BE-së në Kosovë. Gjithashtu, ai pati takime me Shefen e Misionit EULEX, zj. Alexandra Papadopoulou dhe me drejtuesit e lartë të këtij Misioni.

“Kjo është vizita ime e dytë në Prishtinë në cilësinë time si Komandant i Operacioneve Civile që vjen pas vizitës së parë njohëse gjatë dhjetorit të kaluar. Unë pata kënaqësinë ta takoj për herë të parë Presidentin Thaçi dhe të takohem sërish me Kryeministrin Haradinaj dhe zyrtarë tjerë të lartë të rëndësishëm të Kosovës, si dhe me përfaqësuesit e bashkësisë ndërkombëtare”, tha z. Coppola. Komandanti nënvizoi se këto takime i ofruan atij një mundësi të mirë për ta vlerësuar së bashku me homologët kryesorë stadin e zbatimit të mandatit të tanishëm të EULEX-it pas përfundimit të ri-konfigurimit të këtij Misioni në mesin e muajit dhjetor të vitit të kaluar. “Ndihma e EULEX-it për partnerët e tij kosovarë ka ndryshuar si rezultat i mandatit të tij të ri për vitet 2018-2020, por përkushtimi i këtij Misioni për t’i ndihmuar autoritetet e Kosovës në fuqizimin e sistemit të saj të sundimit të ligjit vazhdon të jetë i pandryshuar”, theksoi Komandanti.

Komandanti i Operacioneve Civile e ushtron komandën dhe kontrollin në nivel strategjik për planifikimin dhe realizimin e të gjitha misioneve civile të Politikës së Përbashkët të BE-së për Siguri dhe Mbrojtje në mbarë botën, duke përfshirë edhe EULEX-in.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare