Kolo srpskih sestara proslavilo slavu – Malu gospojinu

NIŠ

Niški ogranak Kola srpskih sestara u Sabornom hramu u Nišu proslavio je svoju slavu Malu gospojinu. Iako ih korona virus omeo u mnogim aktivnostima planiraju da čim mere budu relaksiranije nastave tamo gde su stale a sve sa ciljem širenja dobročinstva i humanosti.

                           ‘’Kada je naišla korona nismo prestale da radimo i da se bavimo humanitarnim radom. U tom trenutku su mnogima bile potrebne maske, pa smo počele da ih šijemo koje smo donirale bolnicama, ali i našim sestrama i njihovim porodicama. Sada nastavljamo da radimo dalje i već možemo da najavimo Veče sa Kolom koje ćemo posvetiti mladim talentima. Biće to Veče sa doktorkom Danicom Grujičić koja će biti naš gost. Veče ćemo organizovati kada mere budu još relaksiranije’’- kaže Ljiljana Stojanović, predsednica niškog ogranka Kola srpskih sestara.

                           Slava Kola okupila je sve članice, njih 42. Slavu je čestitala i zamenica gradonačelnice Niša Dušica Davidović, ali su slavi prisustvovali i predsednici i predstavnici gradskih opština sa kojima Kolo godinama unazad uspešno sarađuje. Domaćica slave je bila Mirjana Mladenović, sekretar Kola srpskih sestara u Nišu.

                          ‘’Presrećna sam danas šjto sam članica i deo ovog humanitarnog udruženja , plemenitih i častoljubivih žena koje teže milosrđu, dopročinstvu i čovekoljublju. Milimo se Bogu da nam podari snagu da nastavimo misiju dobročinitelja, čuvara srpske tradicije i pisma’’- dodala je Mirjana Mladeonović.

                             Mala gospojina slavi se kao uspomena na dan kada je u Nazaretu rođena presveta Bogorodica Marije. Za ovaj veliki i važan praznik vezuju se brojna verovanja I običaji.

                           Kolo srpskih sestara osnovano je 1903 godine. Niški ogranak Kola srpskih sestara tokom cele godine organizuje humanitrane akcije koje su namenjene mladima, starijim osobama ili pak osobama sa invaliditetom pomažući tako onima kojima je pomoć preko potrebna. Ljubomorno čuvaju i neguju srpsku tradiciju i običaje opominjući sve da istorija ne sme da se zaboravi. Veliku pažnju poklanjaju svim pravoslavnim praznicima, a čuvene su i po tome što na praznik Materice daruju sve porodilje i tek rođene bebe u niškom porodilištu. Negujuću dobročinstvo i darivanje one stipendiraju i mlade osnovce, srednjoškolce i studente koji im se jave za pomoć. Jedini su ogranak Kola srpskih sestara u Srbiji koji ima i podmladak verujući da je to jedan od načina da Kolo nastavi da živi i dalje, posle više od veka postojanja.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare