Kolo srpskih sestara iz Niša pomaže srpske svetinje na Kosovu i Metohiji

NIŠ

Kolo srpskih sestara ovog meseca obeležava 120 godina od osnivanja, a članice Kola srpskih sestara Niš tim povodom su obišle manistari na Kosovu i Metohiji uručivši im pomoć u skladu sa njihovim mogućnostima. Mirjana Mladenović, sekretar Kola srpskih sestara u Nišu kaže da su ovog puta obišle manastir Draganac kome su uručile značajnu pomoć donirajući im posteljinu, jastuke i ćebad za konak čija je izgradnja pri kraju. Kolo srpskih sestara je obišlo i manastir Svetih Arhangela, Gračanicu, Visoke Dečane i Pećku Patriajršiju. Posetile su i Bogoricu Ljevišku, Sabornu crkvu Svetog Đorđa i Bogosloviju u Prizrenu.

„Kolo srpskih sestara je osnovano 1903.godine sa ciljem da pomaže narod u porobljenoj i pod turskom vlašću stare Srbije, današenjem Kosovu i Metohiji i Maćedoniji kako su one tada govorile. Upravo iz tog razloga smo odlučile da ovaj jubilej obeležimo darivanjem manastari na Kosovu i Metohiji ali i da ih obiđemo jer znamo koliko to njima znači. Ne postoje reči kojima bih opisala kako su nas u svim tim manastirima koje smo obišli primili, ali njihovi osmesi koje smo videle na njihovim licima i koji su ispunili sve manastire govore sami za sebe. Dočene smo širom raširenih ruku i ugošćene na najbolji način sa puno ljubavi“, priča Mirjana Mladenović.

Na pokloničko putovanje put Kosova i Metohije Kolo srpskih sestara je krenulo uz blagoslov vladike niškog Arsenija. Ovog puta vođene Bogom i njegovom voljom, ali i zakletvom koju im je u amenet ostavila osnivačica Kola srpskih sestara Nadežda Petrović „zakunimo se da ćemo ovo društvo održati sa njegovom patriotskom svrhom dok i jedna Srpkinja traje“, sestre nisu ni jednog trenutka razmišljale o tome da li je put bezbedan ili ne.

„Vodila nas je još i želja da pomognemo jer to nam je u ament ostavila Nadežda Petrović i njene reči nas prate na svakom koraku i tokom svake naše akcije“, dodaje Ljiljana Stojanović, predsednica Kola srpskih sestara Niš.

Kolo srpskih sestara je ispunilo želju Nadežde Petrović i ne samo da nije dozvolilo da se ugasi već je sve više i mladih devojaka koje im se pridružuju i koje nastavljaju da koračaju stazama koje su utrle osnivačice a kasnije i sve predsednice Kola. Ne odriču se svojih ideja, svoje ljubavi i poštovanja prema srpskim svetinjama ma gde one bile. Oplemenjuju ih i svojim posetama jer samo kada se u njima začuje ljudski žamor te svetinje nastavljaju da žive kao nešto najsvetije što srpski narod ima. I nije ovo prvi odlazak Kola srpskih sestara Niš na Kosovo i Metohiju. Najmanje pet do šest puta godišnje one obiđu manastire na ovom prostoru, donose poklone i brinu o tome šta je njima najpotrebnije. (kraj) VP/LJS

(Zbog problema sa napadom na sajt objavljeno retroaktivno)

Слика може припадати 9 особа и текст

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare