Kolo je deo srpskog identiteta

NIŠ

Grad Niš jedan je od 15 gradova u kojima se snima dokumentarni serijal ,,Srpsko kolo“ reditelja Željka Mirkovića. Na više značajnih mesta u Nišu se snimaju srpske igre karakteristične za jug Srbije i Niš. Pored Sićeva, srpsko kolo igralo se i u centru Niša u izvođenju asambla ,,Oro“. Kako navodi reditelj, ideja je da se prikaže značaj srpskog kola koji je važna karika našeg identiteta.                  

„Možemo samo da kažemo da je kolo deo našeg DNK. Ta energetska mašina, kako kažu za kolo, je energija koja nadhnjuje, koja se obnavlja, u kojoj ljudi učestvuju jer ako ne znamo ko smo ne znamo kuda putujemo. Srpsko kolo je važno za naš identitet“, kaže reditelj serijala Željko Mirković.

                      Različite su igre od Subotice do Prizrena i teško je odlučiti se koja je veselija, ali će gledaoci uživati u svakoj epizodi, navodi reditelj. Dodaje da je važno da negujemo kolo i da tradiciju igranja prenosimo na mlađe generacije.

                   „Moramo da obrazujemo sadašnje i generacije koje dolaze da ne zaborave neke stvari, da ih negujemo i istražujemo. Radeći na ovom projektu ja sam puno naučio i još uvek učim zašto ovaj narod nosi tu energiju koju ima.Mislim da će i publika na ovaj način doživeti ceo serijal.

                      I Studenski kulturni centar sa asamblom ,,Oro“ učestvuje u ovom projektu. Koliko je kolo važno pokauju i priznanja koje dobija Niš.

                  

                                        Grad Niš je sa Ministarstvom kulture i informisanja podržao taj projekat koji se realizuje u saradnji sa Ansamblom „Kolo“, Etnografskim muzejom Beograda, Srpskim nacionalnim savezom u Pitsburgu, Srpskom akademijom nauka i umetnosti i Turističkom organizacijom Srbije.

                  Srpska tradicionalna igra kolo upisana je na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa i biće deo kulturnog nasleđa i civilizacijska tekovina čitavog sveta.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare