Koliko vredi EPS ?

BEOGRAD

Da bi se Elektroprivreda Srbije transformila iz javnog u akcionarsko preduzeće preduslov je bio procena vrednosti kompanije.

Kako se navodi u statutu koji je usvojio Nadzorni odbor EPS-a u koji je Danas imao uvid, kapital EPS-a je procenjen na 365.105.093.978 dinara ili oko 3,1 milijarda evra.

Akcionarski kapital „novog“ EPS-a će iznositi 365,1 milijardu dinara i činiće ga 36.510.509 akcija nominalne vrednosti od po 10.000 dinara.

Vlasnik svih 100 odsto akcija je Republika Srbija.

Inače, knjigovodstvena vrednost ne mora da bude, a često i nije jednaka tržišnoj vrednosti kompanije. Ukoliko kompanija posluje dobro, ima visoke prihode i kvalitetno upravljanje, vrednost akcije, pa samim tim i kompanije može biti veća. U suprotnom, tržišna vrednost akcije može biti manja od knjigovodstvene.

Na smanjenje vrednosti EPS-a u odnosu na neke ranije procene uticalo je i to što je početkom prošle godine iz njega izdvojena EPS distribucija zajedno sa svom imovinom.

Prema novom Statutu EPS-a, ovo preduzeće treba da postane akcionarsko društvo. Ipak, po pitanju nameravane transformacije postoje brojne nejasnoće i problemi, na koje ukazuju sindikati ali i stručna javnost.

Izvor: Danas

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Mucenik
Mucenik
1 godina pre

Vrednost EPS-u , za deset godina, je pala za četiri puta (sa 14,1 milijarde evra 2012. godine na 3,1 milijardu evra 2023. godine). Je li ovo normalno? Da, normalno je kada je rukovodio pečenjar Grčić i nadmena ministarka prof. dr Zorana Mihajlović, najbolji kadtrovi SNS i ΛV. Oni su progresivno radili na uništenju nekada najačeg javnog preduzeća EPS ili posredno zanimali se republičke vlasti na čelu sa ΛV da ga kupe ili prodaju nekom svom tajkunu. Srbijo zemljo, neće tvoji mučenički građani imati najjeftiniju struju kako godinama tvrdi naš gazda ΛV. Bistar, nema šta?