Kolekcionari iz Srbije i regiona u Nišu pokazali od oružja do znački

NIŠ

Ljubitelje oružja, znački, markica, nakita, satova i raznih drugih predmeta iz cele Srbije, Bugarske, Makedonije i Crne Gore predstavili su svoje kolekcije na Sajmu u Domu vojske u Nišu. Oni kažu da je nekada bila veća zainteresovanost za kolekcionarstvo nego što je to danas, a ovo je drugi po redu međunarodni sajam numizmatike koji se održava u Nišu u organizaciji Udruženja za negovanje tradicije „Via Antica“ iz Niša.

  Miodrag Dragojlović iz Beograda kaže da se kolekcinarstvom bavi već šest decenija.

                                       „Najviše sakupljam predmete iz ex Jugoslavije od 1945.godine na ovamo. U svojoj kolekciji imam vojne oznake, papirni i metalni novac, planinarske značke, značke Crvenog  ksrta. Mnogo toga imam u svojim kolekcijama“, kaže ovaj Beograđanin.

                                       Aleksa Radosavljević je među najmlađim kolekcionarima, a ljubav prema kolekcionarstvu nasledio je od oca i dede.

                                      „Kolekcionarstvo je neka vrsta ljubavi koju negujemo u porodici, a sve što smo danas pokazali sakupile su tri generacije“, ističe Aleksa.

                                       Sajam je privukao veliku pažnju pre svega drugih kolekcionara, ne samo iz Niša već i iz drugih gradova. Sakupljala se sve. Neko sakuplja satove, neko salvete, neko kišobrane, poštanske marke, oružje, vojne uniforme. Ono što ih sve povezuje je ideja da se svi ti predmeti sačuvaju od zaborava kao i vreme koji su posvetili svom hobiju, a većina njih se kolekcionarstvom bavi decenijama prenoseći to i na naslednike u porodici.

                                       Ovaj sajam je drugi po redu u organizaciji Udruženja ’’Via Antica’’ koje je osnovano pre par meseci.   Prema rečima Saše Dolaševića, zamenika predsednika Udruženja „Via Antica“ na sajmu se očekuje oko 40 do 50 izlagača iz cele Srbije i zemalja u regionu, Bugarske, Makedonije, Crne Gore.

                                       „Udruženje postoji šest meseci i cilj nam je da promovišemo kulturnu baštinu  južnog dela Srbije. Ovim sajmom smo želeli da okupimo kolekcionare kako iz Srbije tako i regiona različitog interesovanja i sa različitim kolekcijama“, kaže Dušan Dolašević, potpredsednik Udruženja za negovanje tradicije „Via Antica“ iz Niša.

                              Ovom prilikom kolekcionari su pokazai  samo jedan deo kolekcije sa nadom da će se  u budućnosti pojaviti još mladih sakupljača koji će na sajmovima obogaćivati svoje zbirke. Upravo su sajmovi i izložbe kolekcionara jedan od načina da se kolekcionari povežu sa građanima i da zajedno učestvuju u očuvanju starih i lepih predmeta, smatrajau u Udruženju „Via Antica“.

                            „Posetici sajma imali su priliku da saznaju više informacija o predmetima koje poseduju, a kod nas u udruženju mogu  da prove  njihovu autentičnost i vrednost. Ukoliko žele mogu ih ponuditi udruženju jer  imamo veliki broj kolekcionara koji sakupljaju različite predmete“, kaže Dušan Dolašević.

                                Plan je da se ovakvi sajmovi češće održavaju, pa je naredni već zakazan za 25. decembar od 10 sati u Domu Vojske u Nišu. To će kako kažu organizatori biti novogodišnji sajam, gde se očekuje još veća posećenost.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare