Koje fotografije smete objaviti na društvenim mrežama?

BEOGRAD

Mnogi će se kolege složiti s tvrdnjama da su fotografije u pravilu zaštićenije od tekstova kada se radi o prenošenju ili čak i sumnji u krađu autorskog djela. Svjedoče tome i brojni primjeri koji su završili na sudu i odštetama za nelicencirane fotografije dok kolege novinari imaju teži zadatak u potraživanju nadoknade za kršenje svojih autorskih prava, piše dznap.hr. 

Ipak, i dalje se događaju slučajevi da se pogotovo na internetu koriste nelicencirane fotografije pa i nepotpisane autorske fotografije. A to se zatim još više i još nekontroliranije prelijeva i na društvene mreže.

Ako vidite da je kao autor neke fotografije potpisan Twitter ili Facebook, odmah znate da je to krivo. Sugeriramo svim urednicima da prestanu s tim praksama i da se potrude provjeriti je li fotografija licencirana te da točno potpišu autora fotografije.

Ili licenca, ili izravan dogovor
A tu dolazimo i do pitanja koje fotografije smijete objaviti na društvenim mrežama? Dakako, ako se ne radi o fotografiji koju ste sami snimili. Bilo da se radi o službenim profilima medija u kojem radite ili vašem privatnom profilu na Facebooku, Twitteru, Instagramu, TikToku…

Najkraći i najjasniji odgovor je jasno – samo one fotografije za koje imate licencu ili izravni dogovor s autorom fotografije.

Čak i ako neki korisnik na Facebooku ili Instagramu objavi fotografiju i podijeli je javno sa svim korisnicima to ne znači da je i vama predao svoja autorska prava – i dalje prvo morate provjeriti tko je doista autor fotografije pa onda se javiti autoru i postići dogovor za preuzimanje fotografije.

Jedini način za prenošenje licencirane fotografije na društvenim mrežama je dijeljenje objave autora, ali ako to učinite unutar te iste platforme. Dakle, citiranje na Twitteru odnosno popularno “retweetanje”, ili ako nečiji Instagram post ili Instagram story podijelite unutar svog Instagrama koristeći izvorne alate za podjelu sadržaja unutar te platforme.

Ne smijete neovlašteno skidati nečije autorske fotografije i potom ih koristiti bez licenciranja. Nikako nije dovoljno da samo navedete ime autora ili računa s kojeg ste skinuli fotografiju – to vas neće zaštiti od tužbe.

Općenito, fotografije s interneta smijete koristiti i objavljivati samo ako ih skidate s provjerenih servisa koji imaju riješene licence za prenošenje fotografije, poput servisa Wikimedia Commons.

Ali, i u tom slučaju morate provjeriti koji su uvjeti za prenošenje fotografije jer postoji više kategorija Creative Commons licenci. Sigurni ste jedino u kategoriji bez licenci za slučajeve u kojima su se autori odrekli potraživanja od autorskog djela, navodi se u tekstu objavljenom na dznap.hr. 

Izvor: Cenzolovka

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare