Koja je obećanja doneo Dan planete Zemlje

NJUJORK

Dan planete Zemlje obeležava se 22. aprila širom sveta, a ove godine tema je bila “Investiraj u našu planetu”, s naglaskom na borbu protiv klimatskih promena i ublažavanje njihovih posledica.

Kako navodi Radio Slobodnda Evropa (RSE), iz Evropske unije su poručili da će Evropa postati prvi klinatski neutralan kontinent do 2050. godine u skladu sa Evropskim zelenim planom.

“Naša posvećenost: klimatski neutralan kontinent do 2050. Sa našim Evropskim zelenim planom investiramo u našu planet kako bi se borili sa učincima klimatskih promjena. Svaki napor je važan”, navela je Evropksa komisija na svom Tviter nalogu.

Zemlja se suočava sa “trostrukom planetarnom krizom”: klimatskim poremećajima, gubicima prirode i biodiverziteta i zagađenjem i otpadom, upozoreno je iz Ujedinjenih nacija (UN).

“Ova trostruka kriza preti dobrobiti i preživljavanju miliona ljudi širom svijeta. Temelji sretnog i zdravog života su čista voda, svež vazduh i stabilna i predvidljiva klima – koji su svi poremećeni što stavlja u opasnost ciljeve održivog razvoja”, rekao je Antonio Gutereš, generalni sekretar UN, u video poruci na Dan planete Zemlje 2022.

Gutereš je, međutim, dodao da ipak ima nade i podsetio da se pre 50 godina u Stokholmu svet okupio na ključnoj konferenciji o životnoj sredini odakle je počeo globalni pokret za klimu.

Dan planete Zemlje, 22. april, službeno se obeležava od 1992. godine kada je tokom Konferencije UN o životnoj sredini i razvoju u Rio de Žaneiru na kojoj je učestvovao veliki broj predstavnika vlada i nevladinih organizacija usklađen dalekosežni program za promociju održivog razvoja. (Kraj) dar
13:25

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare