Koga plaćamo da pušta filmove na Kosovu?

BEOGRAD-PRIŠTINA

(Insajder)

Prema podacima Uprave za trezor, za 12 javnih preduzeća sa sedištem na Kosovu iz budžeta Srbije je tokom 2015. isplaćeno više od 336 miliona dinara, odnosno oko 2,7 miliona evra.

Podsetimo, fiktivna javna preduzeća sa Kosova bila su i jedna od tema serijalaPatriotska pljačka, u kom se Insajder bavio brojnim zloupotrebama novca namenjenog ugroženom srpskom stanovništvu na Kosovu od 2000. do 2012.

Među preduzećima za koja se tada pokazalo da ne rade ništa, odnosno da postoje samo zarad očuvanja privida o postojanju srpskih institucija na jugu Kosova, bila su i preduzeće Termokos, zaduženo za održavanje prištinskog sistema centralnog grejanja, i preduzeće za prikazivanje filmova i organizovanje manifestacija od javnog značaja za grad Prištinu. Ove firme su i danas registrovane u Prištini, iako su njihova sedišta preseljena u Gračanicu, u kojoj nema ni bisokopa ni centralnog grejanja.

Prema najnovijim podacima, preduzeću Termokos je tokom 2015. iz budžeta isplaćeno više od 17 miliona dinara, dok je 4,3 miliona dinara dobilo Javno preduzeće za prikazivanje filmova i organizovanje manifestacija od značaja za Grad Prištinu.

Najviše novca u protekloj godini, 63 miliona dinara, isplaćeno je Javnom gradskom saobraćajnom preduzeću registrovanom u Prištini i Javnom komunalnom preduzeću Komunalac Priština, zaduženom za iznošenje smeća, čiji je godišnji budžet 59 miliona dinara.

Ovo su podaci koji se odnose samo na 12 preduzeća koja se nalaze na spisku indirektnih budžetskih korisnika, koja su u obavezi da izveštaje o svom finansijskom poslovanju dostavljaju Upravi za trezor.

Prema istraživanju Insajdera, u aktivnom statusu je najmanje još toliko javnih preduzeća sa sedištem na Kosovu.

Za pet preduzeća u ovom trenutku ne postoje podaci o poslovanju. JP Veterinarska stanica Štrpce, JKP Sitnica, JKP Napredak, Javno stambeno komunalno preduzeće Orahovac i Aerodrom Priština u obavezi su da finansijske izveštaje dostavljaju Agenciji za privredne registre, ali to ne čine godinama unazad.

“Po članu 46. Zakona o računovodstvu i reviziji, nedostavljanje finansijskih izveštaja je privredni prestup i za to su predviđene novčane kazne od 100.000 do 3.000.000 dinara”, navode u APR-u.

Za ovih 12 preduzeća ne postoje podaci o broju zaposlenih sa spiska budžetskih korisnika. U Upravi za trezor i Ministarstvu finansija uputili su nas da ovaj podatak tražimo od  Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, kao i od Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

U odgovoru Insajder.netu Ministarstvo finansija je navelo da podacima o broju zaposlenih u javnim preduzećima na Kosovu raspolaže Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Podsetimo, ni nakon isteka za to predviđenog roka po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, Kancelarija za Kosovo i Metohiju nije dostavila Insajderu podatke o poslovanju javnih preduzeća sa sedištem na Kosovu.

Nakon što nam je u službi za medije u Kancelariji usmeno rečeno da oni nisu nadležni za ova pitanja, insistirali smo na zvaničnom dopisu u kom bi nas uputili na nadležne institucije, ali zvaničan odgovor nikada nismo dobili.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare