Koalicija MORAMO predstavljena u Nišu: Borba za životnu sredinu, grad i život dostojan svakog čoveka

NIŠ

Koalicija MORAMO, okupljena oko Otvorene građanske platforme AKCIJA, Ekološkog ustanka i Ne davimo Beograd predstavljena je danas u Nišu.

Lider OGP AKCIJA i stranke Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović poručio je da koalicija MORAMO predstalvja ono što su građani očekivali, a to je dogovor.

„Mi iz OGP AKCIJA, Ekološkog ustank i Ne davimo Beograd, koji okupljaju zajedno šezdeset organizacija, uspeli smo da se dogovorimo, da napravimo zajednički program i dogovorimo sve što je neophodno da bismo ušli zajedno u političku borbu sa vrlo jasnom idejom da u fokusu te borbe moraju da budu borba za životnu sredinu, borba za dostojanstven rad, poštovanje, socijalnu pravdu i borba za bolje obrazovanje“, izjavio je Zelenović.

On je dodao da iz toga proizilaze i stvari koje su bitne za Niš, ali i sve odruge gradove.

„Tu je suštinska decentralizacija, istinska samouprava, odnosno direktna demokratija. I za to postoje jednostavna i konkretna rešenja. Moguće je organizovati život na drugačiji način, moguće je približiti javni novaci javna sredstva građanima da oni odlučuju direktno i neposredno. Moguće je da rešite sve bazične infrastrukturne probleme sa onoliko novca koliko imate“, naglasio je Zelenović.

On je istakao da građani mogu da zarađuju više, građani mogu da odlučuju više, građani mogu da imaju kvalitetno obrazovanje.

„Imamo plan i model kako da svaka kuća i svaki stan budu izolovani, da tako manje trošimo energiju, samim tim manje zagađujemo, a da podignemo cenu tih nekretnina. Nudimo rešenja da se iz svake kuće i svakog mesta odvodi i prečišćava otpadna voda. Sramota je da Niš nema prečistač otpadnih voda“, kazao je Zelenović.

Za suštinske promene, dodao je, ne treba ni puno vremena, ni puno novca.

„Slučaj Rio Tinta je pokazao da građani ne žele štetne projekte i otimanje zemlje, već žele pristojan život i sigurnu budućnost“, poručio je Nebojša Zelenović.

Slaviša Dinić, predsednik Gradskog odbora Zajedno za Srbiju u Nišu istakao je da ono što je vezano za Niš jeste borba za život dostojan čoveka, za vazduh, za vodu, za zemlju, za grad.

„Tu je i borba za obrazovanje, da naša deca ne bi odlazila u inostranstvo, već da ostanu ovde u našem gradu“, kazao je Dinić.

On je podsetio da je Niš je često najzagađeniji grad u Srbiji.

„Oko ekoloških problema ima mnogo toga da se kaže, nemamo prečistač otpadnih voda, imamo problema sa deponijom, to su nagomilani problemi. I mi imamo rešenja za njih. Možemo obećati da će sve probleme rešavati stručni i kompetentni ljudi“, naglasio je Dinić.

Dragana Milutinović ispred Koalicije za Niš poručila je da su odlučili da se pridruže koaliciji MORAMO jer imaju bliske programske ciljeve i političke stavove.

„Prioritetno smo odlučili da pristupimo ovoj koaliciji zato što su nam ljudi garant da to neće biti mrtvo slovo na papiru. Imamo poverenje da će obećanja i plan da realizuju. To je opcija za koju moramo da glasamo, jer nemamo drugu zemlju“, poručila je Milutinović.

Danica Dobrosavljević ispred stranke Zajedno za Srbiju Niš naglasila je da kampanja kreće iz Niša.

„Već u četvrtak dolaze nam predstavnici Evropske partije zelenih i time ćemo označiti početak borbe za jedan dostojanstven život svih naših građana i borbe za čistu zemlju, čistu vodu i čist vazduh. Mi to možemo, ali ne samo da možemo već i moramo“, poručila je Dobrosavljević.

Ona je pozvala sve zainteresovane da prisustvuju tom događaju u četvrtak, 3. februara, u sali hotela Tami Residence, od 18 časova.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare