Koalicija: AEMV – sporno udruženje u brojnim lokalnim komisijama

BEOGRAD-NOVI SAD-KRAGUJEVAC
Koalicija novinarskih i medijskih udruženja poziva lokalne samouprave i druge organe vlasti koji raspisuju konkurse za sufinansiranje javnog interesa u sferi javnog informisanja – da za članove stručnih komisija za procenu vrednosti predloga projekata biraju predstavnike reprezentativnih novinarskih i medijskih organizacija, a ne članove višestruko spornih udruženja kakvo je recimo Asocijacija elektronskih medija Vojvodine (AEMV).
Prethodni rad ove organizacije potpuno je nepoznat ne samo široj nego i stručnoj javnosti, a jedina aktivnost koju ona preduzima jeste to da je agilni predlagač članova stručnih komisija na lokalnom nivou. Po pravilu komisije u koje su izabrani predstavnici AEMV-a donose sporne odluke, čime suštinski podrivaju, odnosno obesmišljavaju proces sufinansiranja javnog interesa u medijskoj sferi.
Osim toga, Koalicija ima saznanja o tome da je ova Asocijacija dugo funkcionisala kao preduzeće i da se na način koji je sada predmet sudskog spora, preregistrovala u medijsko udruženje, kako bi formalno stekla pravo da predlaže članove stručnih komisija. ‎Iz tužbe u koju su članice koalicije imali uvid, proizilazi da je Asocijacija elektronskih medija Vojvodine originalno imala četiri izdavača medija kao svoje vlasnike, da je ostala bez dva vlasnika koji su obrisani iz registra. Od preostala dva vlasnika, jedan je odbio da učestvuje u preregistraciji u udruženje i sada od suda traži utvrđivanje ništavosti akata na osnovu kojih je prevođenje dozvoljeno.
Pod pretpostavkom da su činjenični navodi iz tužbe tačni, u koju činjenicu medijska i novinarska udruženja nemaju razlog da sumnjaju, ispostavlja se da Asocijacija elektronskih medija Vojvodine nije udruženje, već produžena ruka jednog jedinog izdavača medija, koji fingirajući postojanje udruženja, pokušava da izigra sistem projektnog sufinansiranja ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja.
Imajući ovo u vidu, medijska i novinarska udruženja pozivaju lokalne samouprave i druge organe vlasti da u svakom pojedinačnom slučaju pažljivo provere ko stoji iza predloga članova stručnih komisija koje dobijaju i da spreče svaku zloupotrebu projektnog sufinansiranja.
Koalicija novinarskih i medijskih udruženja
 
Beograd-Novi Sad-Kragujevac, 19. februar 2017.
 
Nezavisno udruženje novinara Srbije – NUNS
Udruženje novinara Srbije – UNS
Nezavisno društvo novinara Vojvodine – NDNV
Asocijacija nezavisnih elektronskih medija – ANEM
Asocijacija lokalnih nezavisnih medija Lokal Pres
Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare