Koalicija 27: Saobraćaj nije najveći uzročnik zagađenja vazduha u Srbiji

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

BEOGRAD

Nevladina organizacije koja se bavi ekologijom Koalicija 27, ocenila je da nije tačna tvrdnja Ministarstva zaštite životne sredine Srbije da je za zagađenje vazduha najodgovorniji saobraćaj.


Kaolicija 27 je podsetila da je u 2018. godini kvalitet vazduha zvanično bio ocenjen trećom kategorijom – prekomerno zagađen vazduh u Beogradu, Kraljevu, Valjevu, Kragujevcu, Subotici, Sremskoj Mitrovici, Pančevu, Užicu, Smederevu i Kosjeriću.

U svim ovim mestima uzrok prekomernog zagađenja bile su toplane i individualna ložišta, dok je doprinos drumskog saobraćaja bio oko šest odsto, navodi se u saopštenju

Kada je reč o zagađenju oksidima sumpora, dominantni izvor emisija u 2018. godini bila je proizvodnja električne i toplotne energije – čak 91 procenat.

Sektor proizvodnje električne i toplotne energije takođe je imao najveći udeo u ukupnim emisijama azotnih oksida – 49 odsto, dok je drumski saobraćaj bio na drugom mestu sa doprinosom od 23 odsto, navodi se u saopštenju.

U skladu sa podacima Agencije za zaštitu životne sredine o izvorima zagađujućih materija, saobraćaj se ne može smatrati osnovnim uzrokom zagađenja suspendovanim česticama PM10 i PM2,5, navedeno je u saopštenju.

Koalicija 27 pozvala je Ministarstvo zaštite životne sredine da se u obraćanju javnosti oslanja na podatke agencije odnosno da, ukoliko raspolaže drugačijim podacima, takve podatke podeli sa javnošću.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare