Ko su heroji dece?

LESKOVAC

Spajdermen, Supermen, nindža kornjače, Maršal i ostali su možda junaci njihovog detinjstva, ali pravi, stvarni heroji, ustvari su vojnici, policajci i  vatrogasci. Tako bar tvrde mališani, koji su na jednoj od letnjih radionica u leskovačkoj biblioteci , danas imali zadatak da nacrtaju ili naprave svoje heroje.

 Iako se kasnije portvrdilo da već raspolažu solidnim predznanjem na zadatu temu, mališani nisu mogli da sakriju oduševljenje kada su u  bibliotečku čitaonicu, u punoj opremi, ušetali vojnik, vatrogasac i policija.

Pomno su gledali i slušali oficira koji im je, primereno njima razumljivim jezikom, predstavio ulogu Vojske Srbije, činove, obaveze vojnika i starešina, uniformu i opremu. Radoznali predškolci i školarci, želeli su da znaju: kako se postaje vojnik, šta vojnici jedu, kako se pozdravljaju, ko ih leči kad se razbole i brojne druge stvari, ali su na pitanje: ”Šta je zadatak vojnika”,  nepodeljeno utvrdili da ” oni treba da nas čuvaju, ako nas neko neko napadne u gradjanskom ratu”.  

                                                                                           

Iako mu na visokoj temperaturi nije bilo lako u debelom kombinezonu, sa kacigom, okovratnikom  i  u vatrootpornoj obući, vatrogasac je strpljivo čekao da red dodje na njega. Isti zažagreni dečji pogledi puni divljenja, jednako zanimljiva pitanja.

Sve se ponovilo i sa policajcima.

–          Ovo je još jedna u nizu radionica koje se organizuju u okviru ciklusa „Leto u Biblioteci“  sa ciljem proširivanja znanja dece o značaju ovih zanimanja, ali i podsticanja na odgovorno ponašanje u društvu, animiranje lokalne zajednice i promovisanje kulturnih vrednosti. Još jedan zajednički cilj svih radionica je podsticaj dece za kreativno stvaranje i učestvovanje na Dečjem festival stvaralaštva koji Biblioteka organizuje oktobra meseca tokom Dečje nedelje, rekla je Stojanovićeva.

Festival nosi naziv ”Čuj me svete”, a konkurs će biti raspisan danas, u tri oblasti: likovnoj, literarnoj i filmskoj:

–          Učesnici će biti podeljeni u tri uzrasne kategorije, a u svakoj će najbolji radovi biti nagradjeni. Ideja nam je da promovišemo dečje stvaralaštvo, pa, kao pripremu, organizujemo brojne interaktivne radionice tokom leta. Projekat finansira Ministarstvo kulture sa 250.000 dinara, otkriva direktorka biblioteke, Vesna Ilić.

Ona veruje da će kroz radove, deca preneti utiske i emocije sa druženja u biblioteci, potvrdjujući tako da su ustanove kulture prava mesta za igru i edukaciju tokom ferija.

Prati
Obavesti me o
guest

2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Deki
Deki
4 godine pre

Moji heroji su bili Zdravko Čolić, Goran Bregović, Goran Cvetanović, Bananamen…

Joja Sekačica
Joja Sekačica
4 godine pre

Moji stvarni heroji su velike vojskovođe i ratnici, kao Živojin Mišić, Stepa Stepanović… i još mnogo takvih kao što su oni. A moj virtuelni heroj je Oroku Saki – Sekač, a ne nekakvi mutanti nindža kornjače.